Til nå har legen måttet skjære bort skumle føflekker for å få vite om de er ondartede eller ikke. Et nytt, norsk instrument kan gjøre inngrepet overflødig. Foto: Science Photo Library
Til nå har legen måttet skjære bort skumle føflekker for å få vite om de er ondartede eller ikke. Et nytt, norsk instrument kan gjøre inngrepet overflødig. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Finner kreft med foto

Ny, norsk teknologi gjør at føflekkreft kan oppdages raskere og sikrere.

Føflekkreft er den nest vanligste kreftsykdommen i Norge. I 2008 fikk 1285 nordmenn denne diagnosen.

Ondartet føflekkreft er den farligste formen for hudkreft, og en av kreftformene som øker raskest.

Les også: Dette bør du vite om føflekker

Heldigvis er ni av ti tilfeller av mistenkelige føflekker godartede, men prosessen for å finne ut nettopp det er tungvindt.

Skalpellen kan bli unødvendig

Kommer du til legen med en føflekk som ikke ser bra ut vil hun/han skjære den bort og sende den til et laboratorium til undersøkelse. Nå kan det bli unødvendig for legen å ta fram skalpellen.

Endre Rieber Sommersten ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiB har i doktorgradsarbeidet sitt utviklet et instrument og en matematisk modell, som skiller ondartede fra godartede føflekker.

Metoden går ut på å analysere digitale bilder av føflekkene. Metoden er utviklet i samarbeid med Balter Medical AS.

Les også: Dette øker faren for føflekkreft

Sikrere og raskere

– Ved hjelp av denne metoden fikk samtlige ondartede føflekker riktig diagnose. En av ti godartede føflekker fikk feil diagnose, sier Rieber Sommersten til På høyden, som er nettavisen til Universitetet i Bergen.

Dette er altså bedre og sikrere diagnostisering enn det legene kan gi, og svaret på kreftspørsmålet foreligger umiddelbart. Målet er at instrumentet skal være en støtte for leger i den daglige praksis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kliniske undersøkelser blir lettere og kan utføres raskere. Det er ikke snakk om å erstatte hudlegen, men å avlaste laboratoriene som analyserer hudprøvene, sier Rieber Sommersten til På høyden.

Les mer om hvordan det nye instrumentet fungerer her! (ekstern lenke)

Dette bør du se etter

Ondartet føflekkreft er en svært alvorlig sykdom. 15-20 prosent av de som rammes overlever ikke.

De fleste føflekker har ifølge Kreftforeningen en jevn, brun farge. De har en skarp, jevn grense mot huden, og er oftest runde og små; mindre enn en halv centimeter i diameter.

Du skal ikke bekymre deg for at føflekken ligger høyere enn hudoverflaten. Denne typen føflekker er som regel blant de snille. Grunnen til at den buler er rett og slett at kroppen prøver å bli kvitt den.

En ondartet føflekk er ofte ujevn i formen og har en uskarp avgrensning mot selve huden. Ofte får den ujevn farge med svarte partier, og den er vanligvis større enn en halv centimeter. Har du en slik føflekk, eller en føflekk som har forandret seg, begynt å klø eller blø, bør du få en lege til å sjekke den.

Det er ofte lurt å få hjelp av din partner eller noen andre som står deg nær til å sjekke føflekker som sitter vanskelig til for dine egne øyne, for eksempel på ryggen.