Finn telefonterroristen

Telefonterror.no er siden der forbrukerne kan tipse hverandre.

Forbrukere hjelper hverandre med å tipse om telefonselgere. Foto: Colourbox.com
Forbrukere hjelper hverandre med å tipse om telefonselgere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange klager over uønsket oppmerksomhet fra telefonselgere. På nettsiden Telefonterror.no kan du finne nummer til telefonselgere og markedsundersøkere - i alle fall hvis noen før deg har registrert nummeret. Du kan også legge inn nummeret som forstyrret ditt privatliv, slik at andre kan dra nytte av hva du har funnet ut, både om nummeret og om selgerens oppdragsgiver.

- Jeg irriterte meg over uønskede telefonselgere selv, og begynte å legge ut numrene deres på siden, har grunnleggeren Bjarte Aune Olsen tidligere forklart til DinSide.

Siden ble opprettet i april 2006. Det er nå 27 sekunder mellom hvert søk foretatt på Telefonterror.no, og siden har 800 unike brukere hver dag.

- Jeg fikk etter hvert en god del henvendelser fra likesinnede, som fant frem til meg via google. Siden var vel i grunnen en tjeneste jeg hadde savnet selv, sier Aune Olsen.

- Si at du sitter på do! Les hvordan leserne blir kvitt selgerne

Enkelt oppslagsverk

Telefonterror.no er et oppslagsverk hvor du kan finne nummerne til telefonselgere og markedsundersøkere. Målet er at dette verktøyet skal gi forbrukere og firmaer mer makt til å velge hvem de ønsker å bli kontaktet av per telefon. Telefonterror.no har ingen makt til å hindre telefonselgere i å ringe deg, men listen gjør det enklere å la være og svare dersom de ringer.

Dersom ditt telefonnummer ligger på listen, og du ikke driver med telefonsalg eller markedsundersøkelser, send meg en e-post, så Aune Olsen vurdere å fjerne det.

Slik slipper du telefonselgere

Nytt regelverk om telefonsalg

Ny markedsføringslov trådte i kraft 1. juni i år. I den forbindelse overtok Forbrukerombudet tilsynet med at telefonselgere ikke ringer til forbrukere som har reservert seg.

Klager på telefonsalg har i årevis ligget på toppen av klagestatistikken til Forbrukerombudet. Til tross for adskillige oppryddingsforsøk har ikke ting blitt nevneverdig bedre, og lovgiver har derfor innført strengere regler.

Nå har Forbrukerombudet utarbeidet en veildening om regelverket for å informere om hvilke krav som gjelder ved telefonsalg. Veiledningen finner du her.

Mulig å reservere seg

De viktigste endringene er at det blir mulig for alle som ønsker det å legge inn telefonnumrene sine i reservasjonsregisteret. Dette vil gi enda større sikkerhet for at man ikke blir ringt opp til tross for reservasjon.

I tillegg er det innført krav om at forbruker må bekrefte skriftlig før bindende avtale er inngått. Telefonselgerne må sende informasjon om tilbudet skriftlig, for eksempel på e-post eller sms, og forbruker må bekrefte ved å sende svar tilbake for at en bindende avtale skal være inngått. Dette gjelder ikke ved salg av avisabonnement og ved salg fra frivillige organisasjoner.

Reservasjon mot telefonsalg og adressert reklame gjøres hos Brønnøysundsregistrene.