Finn din ukjente arv!

Du kan være styrtrik, uten at du selv vet om det. Flere tusen nordmenn har slektninger de ikke kjenner til i utlandet eller i Norge, som har etterlatt seg arv eller fulle bankbokser. Dersom du ikke melder deg innen 10 år, tilfaller disse pengene staten.

Vil du ha en neve full av dollar?<br />
 Foto: tg
Vil du ha en neve full av dollar?
Foto: tg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA er det over 300 milliarder dollar i verdier som mangler eiere. Enten i form av arv, utbetalinger i erstatningssaker, stillestående bankkontoer og bankbokser. I Norge er det også flere millioner utestående hos banker, og hos overformynderiet. Et tips dersom du leter etter arv, er å lese Norsk Lysingsblad hvor det annonseres etter arvinger ved dødsbo.

Finn penger i utlandet

Det kan være vanskelig å spore opp dine ukjente familiemedlemmer i Norge og utlandet, men på Internett finnes det flere slektsforskningsressurser som kan hjelpe deg. Ta for eksempel en titt på disse sidene .

DinSide har funnet flere nettsteder i utlandet hvor du kan finne ut om du er berettiget penger. Bare tast inn navnet ditt, og i løpet av noen sekunder vil du få du svar på om du egentlig eier en villa i Beverly Hills, en yacht i Miami, og har et par millioner på en sveitsisk bankkonto.

I vår redaksjon er det allerede en person som har funnet penger i USA, etter å ha søkt hos Findcash.com

Andre steder du kan prøve:

National Assosiation of Unclaimed Property
( Bra site, med mange muligheter for å finne penger )

Ifast
( søkbar database )

Finn penger i Norge

- En av skifterettens oppgaver er å oppspore arvinger, ved en persons dødsfall, forteller Rigmor Breivig som er overformynder ved Overformynderiet i Bærum. Inntil en arving blir funnet vil Overformynderiet fungere som verge for midlene, sier Breivig til DinSide. Etter 10 år vil midlene gå til andre gjenlevende arvinger, og dersom disse ikke oppspores, tilfaller alt staten.

Dersom du lurer på om du er berettiget arv, må du selv spore opp dine slektningers fødselsdato, ifølge Bærum skifterett. I tillegg må du ta kontakt med skifteretten der den avdøde bodde, og melde din status som mulig arving. Folkeregisteret kan naturligvis hjelpe deg finne noen av disse opplysningene, men du må regne med litt detektivarbeid dersom du har en mistanke om arv i familien.

Bankbokser

- Dersom du finner en bankboksnøkkel på loftet, bør du ta en tur ned til vårt hovedbankboksvelv, forteller Sigurd Ulven informasjonssjef i DNB.

Vanligvis koster det et par hundre kroner i året å ha en bankboks, men hvis betalingen stopper åpner banken boksen og sender innholdet til det sentrale velvet. Der blir det oppbevart i minst 10 år, ifølge Ole Jackobsen, advokat ved juridisk avdeling DNB.

- Det er ikke uvanlig at urørte bankbokser blir liggende adskillig lenger enn 10 årsgrensen, og vi har sannsynligvis flere bankbokser fra krigens dager liggende hos oss, forteller Jackobsen. Dersom ingen melder seg etter 10 år, har vi imidlertid rett til å overgi innholdet til Staten, legger han til. Dersom det melder seg en eier, vil han/hun naturligvis måtte betale bankboksleie for den tiden vi har oppbevart verdiene.

Bankkonto

Andre ting du kapå loftet er bankbøker fra bestefar, eller bankbøker man fikk for 20 - 30 år siden i forbindelse med konfirmasjon, dåp eller fødsel. Selv om nye datasystemer har erstattet bankboken med bankkort, er det fortsatt mulig å hente ut penger som har stått urørt i mange tiår.

- Så lenge du kan bevise at du er kontoinnehaver, har du rett til pengene dine, sier Ole Jakobsen i juridisk avdeling DNB. Ifølge informasjonssjef Sigurd Ulven, blir urørte kontoer hos DNB flyttet til en felleskonto etter 30 år, men det er fortsatt mulig å få pengene dine dersom du kan dokumentere ditt krav. - Selv om et krav er foreldet, er det vår policy å innfri kundens rettigheter, forteller Jackobsen, men du får bare tre års rente på dine urørte innskudd, legger han til.