Finn din nye EU-kropp

Med vår kroppstypekalkulator, kan du med noen tastetrykk finne hvilken klesstørrelse du skal lete etter når den nye europeiske standarden tas i bruk. Dette skrev vi om arbeidet med å standardisere kroppstyper da kalkulatoren ble lansert.

Finn din nye EU-kropp

  1. Finn din nye størrelse


Det var sikkert en del sukk og stønn da nordmenn gikk over til det metriske system på 1870 - tallet. Og det blir nok en del sutring i årene fremover, også, når de nye europeiske standardene for klesstørrelser tas i bruk over hele Europa.

En trøst er det derfor å tenke på at de fleste av oss i dag er godt fornøyd med å måle ting i centimeter, i lykkelig uvitenhet om andre lands fot- og tommestørrelser. Om noen tiår fra nå håndterer vi sikkert også de nye klesstørrelsene med tre og fem tall som om vi aldri skulle ha gjort annet.

Foto: Per Ervland</i
Foto: Per ErvlandVis mer


Smertefullt

Men vi må bare erkjenne: Overgangen til de nye eurpeiske størrelsene kommer til å koste oss blod, svette og tårer.

Derfor har vi laget en egen kalkulator for deg som ikke vil bryte sammen i krampegråt når du møter 40-felts tabeller og fire dimensjoner på prøverommene i de tusen kjøpesentre.

Trykk her for å komme til vår veldig nyttige Kroppstypekalkulator

Ny forbedring - eller bare vanskelig?

I et notat med tittelen "Size designation of clothes - Part 4: Coding system" fra Den europeiske standardiseringskomiteen, beskrives det nye forslaget til system for klesstørrelser, slik forbrukerne skal møte dem.

De nye størrelsene er beskrevet i noe komiteen kaller "fem tabeller som er lette å lese". "Alle kan med letthet lese sine koder", står det også. Dette må sies å være sannheter med ganske store modifikasjoner.

Vår kalkulator gjør jobben med å lese kroppstabellene for deg. Du trenger bare å legge inn dine strategiske mål, så får du fasit uten flere anstrengelser. Kalkulatoren finner du hvis du trykker her.

Kommer snart

Tabellene med informasjon rettet mot forbrukerne er fjerde del og foreløpig siste hånd på verket i et arbeid som har pågått siden 1980. De tre første delene er allerede vedtatt innført som både norsk standard og europeisk norm. Fjerde del er nå på høring blant medlemslandene i Den europeiske standardiseringskomiteen, hvor Norge er medlem, sammen med 27 andre europeiske land.

- Dette er ikke et EU-arbeid, men startet ut som et ISO-arbeid allerede før 1980, forteller Inger Jørgensen i Standard Norge.

Finn din nye EU-kropp

  1. Finn din nye størrelse


- Det er stor forskjell på en standard og en lov, sier hun. - En standard tas i bruk frivillig. Denne standarden vil kunne lette kommunikasjonen mellom kjøpere og selgere av klær, fordi partene vil kunne vise til størrelsene i avtaler om kjøp og salg.

- Også forbrukerne vil lettere kunne få vite hva de kjøper, når klesstørrelsene er standardiserte, sier hun.

(Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i juni 2005.)