Finansuroen har liten virkning på norske banker

Norske finansinstitusjoner står støtt.

Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale finansuroen har hatt liten virkning på resultatene til norske banker, finans-og kreditt- og livsforsikringsselskaper hittil i år, går det fram av en oversikt fra Kredittilsynet.

To nye nettbanker

Solid overskudd

Bankene hadde til sammen et overskudd før skatt på 19,7 milliarder kroner etter tredje kvartal. I forhold til gjennomsnittlig forvaltningskapital var det en nedgang på 0,12 prosentpoeng i forhold til samme tidsrom i 2006.

Norske banker og forsikringsselskaper har i liten grad vært direkte eksponert for det amerikanske «subprime» boliglånsmarkedet. De har også i begrenset grad vært indirekte eksponert gjennom såkalte strukturerte produkter og hedgefond, går det fram av ei pressemelding fra Kredittilsynet.

- Fortsatt lave tap gir gode resultater i bankene, mens oppskrivingen av eiendomsverdier gir et noe overdrevet bilde av lønnsomheten i livsforsikringsmarkedet i tredje kvartal, sier tilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

Advarer mot rammelån

Lånefesten ikke slutt

Den sterke utlånsveksten både til boligformål og til næringslivet fra bankene fortsetter. Ved utgangen av tredje kvartal i år var 12-månedersveksten i bankens samlede utlån på 14 prosent.

Finansierings-og kredittselskapenes resultat etter tredje kvartal viser en liten nedgang i forhold til i fjor, men også fra disse selskapene er det vekst i utlånene.

Livsforsikringsselskapene regnskaper viser bedring «hele veien». Etter tredje kvartal var den verdijusterte kapitalavkastningen på 8,6 prosent mens den var på 5,9 prosent i samme tidsrom i fjor. Overskuddet før tildeling til kunder og før skatt var på 24,9 milliarder kroner etter tredje kvartal, en økning på 13,6 milliarder kroner sammenlignet med de tre første kvartalene i fjor.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer