- Finansuroen får små følger

- Den internasjonale finansuroen har hatt små, direkte følger for norske banker, sier Kristin Halvorsen.

Publisert
Sist oppdatert

Dette, i forbindelse med at Kredittmeldinga for 2007 ble lagt fram fredag.

Halvorsen sier også at utsiktene til finansiell stabilitet ennå er regnet som tilfredsstillende.

- Ingen vet hvor store tapene blir som følge av den internasjonale finansuroen. Videresalg av finansielle instrumenter i flere ledd gjør det vanskelig å få en fullgod oversikt over hvem som til slutt blir rammet, sier Halvorsen.

Les også: Kan vi får resesjon i Norge?

Subprimlån

Kredittilsynet har kartlagt om også norske banker kan være utsatt i forhold til såkalte subprimlån.

- Det som er kommet fram, gir ikke grunnlag for uro på vegne av norske banker, sier finansministeren.

Kredittmeldinga viser at gjeldsveksten i norske husholdninger vokst raskt fra år 2000 og fram til i dag. Veksten har blant annet vært drevet av lave renter og sterk økning i boligpriser og inntekter.

Dårligere råd i 2008, bedre i 2009

Gjeldsbelastning

Låntakere under 35 år hadde i 2007 en gjennomsnittlig gjeldsbelastning på 313 prosent, noe som er 24 prosentpoeng høyere enn i 2006.

Prisveksten i det norske boligmarkedet kan se ut til å ha snudd i 2007. I mars 2008 var tolvmånedersveksten i boligprisene på minus 0,1 prosent, viser tall fra Kredittilsynet.

- Gjeldsveksten viser at det fremdeles er grunn til å understreke hvor viktig det er at utlånerne foretar grundige kredittvurderinger, sier finansminister Kristin Halvorsen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer