Søke boliglån

Finanstilsynet foreslår strammere utlånskrav

Oslo (NTB): Finanstilsynet la torsdag fram forslag til en mer restriktiv utlånspraksis fra norske banker, som kan gjøre det tøffere å få boliglån.

SØKE BOLIGLÅN? Finanstilsynet viser til at husholdningenes gjeld har økt mer enn inntektene, og vil sette grensen på opptak av boliglån til maks fem ganger inntekt.
SØKE BOLIGLÅN? Finanstilsynet viser til at husholdningenes gjeld har økt mer enn inntektene, og vil sette grensen på opptak av boliglån til maks fem ganger inntekt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilsynet redegjør for sine forslag i et brev til finansminister Siv Jensen (Frp). Blant annet foreslås det å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling.

Finanstilsynet anbefaler også at regjeringen reduserer maksimal belåningsgrad for rammelån fra 70 til 60 prosent.

Et annet forslag er at «gjeldende krav til kundenes betjeningsevne suppleres med en bestemmelse om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger kundens brutto årsinntekt.»

I tillegg foreslår tilsynet at krav om avdragsbetaling på nedbetalingslån skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift.

– Innstrammingene foreslås iverksatt fra 1. januar 2017, skriver Finanstilsynet i sitt brev.

Finanstilsynet har flere ganger tidligere advart mot husholdningenes høye gjeldsnivå, sist i juni i år, og har også tidligere gått inn for skjerpede krav til bankenes utlånspraksis.

Norges Eiendomsmeglerforbud (NEF) sier i en pressemelding at de er overrasket over at Finanstilsynet foreslår å oppheve fleksibiliteten i dagens utlånsregler, og sier de hadde forventet at de ville foreslå regionale tiltak.

- Dersom et slikt forslag skulle gå gjennom vil det kunne få dramatiske konsekvenser i spesielt utsatte regioner, sier administrerende direktør Carl O. Geving.