Finansministerens topp 10

Synderne våre er viktige for inntektene i statsbudsjettet...

Publisert
Sist oppdatert

Tiden for neste års statsbudsjett nærmer seg med hastige skritt. Og dermed også tiden hvor finansministeren og resten av regjeringen skal bestemme seg for hvor de skal hente neste års inntekter.

Er bekymret for økonomien

Ti på topp

Ingen synes selvsagt at det er kult når pengene forsvinner ut lommeboken, og ned i statens store sluk. Men på den andre siden - hva er alternativet?

Uansett hva man måtte mene, var følgende statens ti viktigste inntektskilder knyttet til skatter og avgifter i budsjettet for 2007:

Statens ti viktigste inntektskilder
RangeringInntektskildeInntekt i millioner kroner
1Skatt og avgift på utvinning av petroleum225.300
2Avgifter og skatter til Folketrygden174.900
3Moms på varer og tjenester168.200
4Skatt på formue og inntekt151.325
5Avgifter på motorvogner44.588
6Alkoholavgifter10.109
7Avgifter på tobakk6.907
8Avgifter på elektrisk kraft6.481
9Dokumentavgifter5.005
10Miljøavgifter på mineralske produkter4.680
Sum 10 største 797.495
Kilde: St. prp. nr. 1, vedlegg 1, tabell 1.7 og 1.8.
<strong>Hvilke inntekter er viktigst? <i>Bildeillustrasjon:</strong> Per Ervland.</i>
Hvilke inntekter er viktigst? Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer


I tabellen er det ikke medtatt inntekter som er relatert til statlig petroleumsvirksomhet, noe som beløper seg på cirka 150 milliarder kroner. Totalt er hele inntektsbudsjettet for 2007 på 1.137 milliarder kroner. Budsjettet består derfor også av en rekke andre mindre inntekter, som samlet sett utgjør i underkanten av 200 milliarder kroner.

Viktige synder

Flere elementer i tabellen ovenfor kan være overraskende. Eksempelvis vil mange nok undre seg over at vanlig skatt på formue og inntekt kommer på en fjerdeplass, og at moms på varer og tjenester faktisk overstiger dette beløpet.

Imidlertid viser tabellen bare statens inntekter, og i tillegg kommer altså kommunenes inntekter relatert til denne posten. Regnes disse inn, vil samlede skatter på formue og inntekt komme på cirka 470 milliarder kroner. Noe som altså betyr at denne posten i realiteten er budsjettets største.

Videre er det interessant å få med seg at diverse avgifter knyttet til motorvogner faktisk utgjør nesten 45 milliarder kroner, noe som betyr at denne inntektskilden inntar en femteplass på listen.

Kanskje mange politikere ønsker at vi skal slutte å kjøre så mye bil, drikke alkohol og røyke. Men spørs om de ville ønske det, om vi sluttet med disse tingene fra den ene dagen til den andre. Det ville nemlig bety at staten ville miste cirka 62 milliarder kroner i årlige inntekter - eller 5-6 prosent av hele inntektsbudsjettet. Synderne våre er med andre ord ganske viktige.

Bemerk også nummer ni på topp-ti inntektslisten. Dokumentavgift til staten utgjør drøye fem milliarder kroner årlig. Dette er en avgift relatert til kjøp av eierbolig.

Videre inneholder punkt nummer ti på listen, miljøavgifter på mineralske produkter, CO2-avgift på mineralolje og bensin.

Her er valgflesket

Er dette en fornuftig topp-ti liste, eller burde finansministeren finne inntektene andre steder? Hvordan hadde budsjettet sett ut om du var finansminister? Si din mening i debatten under!

Statsbudsjettet for 2008 vil bli lagt frem den 5. oktober. Følg med på DinSide.no.

Mer om skatt og samfunn:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer