- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.com
- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.comVis mer

Finanskrise = mer anoreksi

Stadig flere rammes av spiseforstyrrelser i USA.

Hver måned, når lønnskontoen begynner å gå tom, spør Staci Gyekis seg selv om hun skal hoppe over et måltid for å spare litt penger. Det er en økonomisk, men farlig fristelse.

Oppsigelser, dårlig arbeidsmarked, treigt eiendomsmarked, svekket dollar. Mange er blitt berørt av finanskrisen på en eller annen måte. Nå uttaler eksperter at også personer med spiseforstyrrelser vil merke den økonomiske nedgangen.

Det kommer fram denne uken, når amerikanere markerer National Eating Disorder Awareness Week, for å øke kjennskapen om spiseforstyrrelser og belære de som er rammet.

Anoreksia øker selvmordsfare

Amerikanske Staci Gyekis har tidligere hatt spiseforstyrrelsen anoreksi – som defineres som et viljemessig redusert matinntak. Nå er spørsmålet om det å hoppe over måltider for å spare penger, kan gjøre at de farlige matvanene vil bli et faktum igjen.

Takler ikke stress
- Det er veldig vanskelig, selv om symptomene er i sjakk, sier Gyekis, ifølge avisen Twin Cities.com.

Det er amerikansk helsepersonell som mener at flere og flere lider av angst og depresjoner i den økonomiske nedgangen. Dette fører mange i stressende livssituasjoner og av den grunn utvikler de spiseforstyrrelser, ifølge avisen.

Tips mot stress

«Har man det vanskelig eller er midt i en livskrise, er spiseforstyrrelser ofte en måte å takle det på.»


Vanskelig å fullføre behandling
The Emily Program er et amerikansk behandlingssenter. De rapporterer om 20 prosent flere pasienter i første måned dette året sammenliknet med samme måned i fjor. Et annet behandlingssenter har sett en økning på 36 prosent over hele denne perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er uten tvil mye mer angst blant folk på grunn av økonomien, sier Jillian Croll, direktør ved The Emily Program, som bekrefter at spiseforstyrrelser ofte er et produkt av angst og depresjon.

Hun mener at finanskrisen kan utvikle unormale spisevaner, men at den også kan gjøre det vanskeligere å fullføre et behandlingsopplegg, fordi pasienter ikke lenger har råd til å bruke penger på dette.

Direktør Joel Jahraus ved Melrose Insitute uttaler at personer som overtrener for å kontrollere vekta, kan lage enda strengere spisevaner for seg selv og spise enda mindre, hvis de ikke har råd til medlemskap på et treningssenter.

En annen studie viser imidlertid at finanskrisa gjør deg feit, og at 1 av 4 spiser mer usunn mat. Les mer her

Ikke samme trend i Norge
Daglig leder ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), Ellen Berg Ottesen, ser ikke liknende tendenser i Norge, men synes ikke sammenhengen høres ulogisk ut.

- Vi har ikke hatt noen massiv pågang den siste tiden. Men nå er jo ikke nordmenn rammet av finanskrisen på samme måte som i USA, sier hun og bekrefter at spiseforstyrrelser ofte kommer som en reaksjon på psykologiske og følelsesmessige vanskeligheter.

- Har man det vanskelig eller er midt i en livskrise, kan spiseforstyrrelser være en måte å takle det på, sier hun til DinSide Helse.

Lederne ved de amerikanske behandlingssentrene minner om at finanskrisen er én av årsakene til økt pågang av pasienter. Begge sentrene har fått nye behandlingstilbud, og flere pasienter kan ha blitt oppfordret til å søke hjelp av den grunn også.

Ifølge IKS har over 120.000 mennesker spiseforstyrrelser i Norge. I USA mener man at 10 millioner kvinner og én million menn lider av anoreksi eller bulimi, overspising etterfulgt av kompensasjon, som oppkast eller overdrevent fysisk aktivitet.

Anoreksi: Også for voksne