BLIR MUSKLENE TIL FETT NÅR DU SLUTTER Å TRENE? Nei, det er rett og slett umulig. Fett og muskler er to forskjellige vev. Foto: colourbox.com
BLIR MUSKLENE TIL FETT NÅR DU SLUTTER Å TRENE? Nei, det er rett og slett umulig. Fett og muskler er to forskjellige vev. Foto: colourbox.comVis mer

Finanskrisa gjør deg feit

Når lommeboka blir tynnere, blir du feitere.

Finanskrisa gjør at 1 av 4 spiser mer usunn, kaloririk mat enn før.

Det viser en ny amerikansk studie hvor over 1000 personer deltok, melder Forbes.

Doktorer, kostholds- og treningseksperter oppgir at klientene deres eser ut, da stadig flere vender seg til kaker, chips og pizza for trøst.

Les også: Sunn handlevogn

- Dyrt å leve sunt

- Flere av mine klienter sier at de overspiser på grunn av stress og økonomiske problemer, sier kostholdseksperten Tanya Zuckerbrot til magasinet.

En annen årsak til at stadig flere spiser usunt er fordi det er billigere. Bearbeidede matvarer er som oftest rimeligere enn de sunne alternativene.

Faktisk viser det seg at enkelte hurtigmatrestauranter, som for eksempel McDonalds, gjør det overraskende bra i finanskrisa.

Restaurantkjeden offentliggjorde nylig at salget økte med 5,4 prosent i januar i år, mye takket være sin «kjernemeny» (hamburger, pommes frites og brus).

- Det er bare til å innse det. Makaroni og ost er mye vennligere mot lommeboka enn fersk frukt og grønnsaker. Og på burgersjappa er en salat med grillet kylling ofte dobbelt så dyrt, sier Zuckerbrot.

Les også: Maten du ikke bør droppe

Øker faren for hjertesykdom

Caroline Apovian, direktør ved Center for Nutrition and Weight Management, Boston Medical Center, har også lagt merke til at spisevanene til pasientene er blitt verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De pleide å holde vekta under kontroll ved å spise ferske matvarer og proteiner og ved å gå på treningsstudio regelmessig. Nå har de ikke råd til disse tingene lenger. Konsekvensene er økt vekt, blodtrykk, blodsukker og kolesterol, forklarer hun.

Treningssentre opplever vanligvis en stor tilstrømning av nye kunder etter nyttår. Dette ser imidlertid ikke ut til å være tilfellet for januar 2009. Selv om det er for tidlig å si noe om tallene for dette året, rapporterer Internation Health, Racquet & Sportsclub Association at antallet medlemskap har dalt med nesten 2 millioner mellom 2006 og 2008.

PRISTEST: Her trener du billigst

Unngår legekontoret

Et enda skumlere bevis på at folk strammer inn på utgiftene er dette:

- Forskning viser at færre folk oppsøker hjelp hos helsefaglig personell som følge av den økonomiske krisa, sier Aaron Carrol, direktør ved Indiana University Center for Health Policy and Professionalism Research.

- Allerede eksisterende helsetilstander og sykdommer blir som regel verre når folk går rundt uten å få behandling.

Oversettelse: Hvis du allerede har et vektproblem, vil det å unngå legen ikke gjøre saken bedre – selv om du sparer penger akkurat der og da.

Les også: Frykter fedmeepidemi i Norge

Gode, sunne råd

Ifølge Forbes finnes det imidlertid enkle grep du kan ta for å holde vekta nede, selv med ei slunken lommebok.

Blant annet kan du…

  • gå turer – noe som er helt gratis! Gjerne i terrenget for ekstra treningseffekt
  • dele din personlige trener med en venn – og splitte regningen også. De fleste PT-er vil være fleksible, spesielt i disse tider
  • spise mindre kjøtt, det er dyrt og ofte fullt av mettet fett. Bytt det ut med proteinrike matvarer som bønner og egg – og du vil gjøre både lommeboka og helsa di en tjeneste
Les også: Bli slank med restemat