Filmmagi i romjula

Årets kinojul står i magiens tegn - mest takket være Harry Potter og Ringenes Herre. Ellers får vi en rekke ikke-Hollywood-filmer.

Harry Potter og de vises stein har gått en stund, men trekker fortsatt mange til kinosalene.

Scene fra Ringenes Herre: Ringens brorskap.
Scene fra Ringenes Herre: Ringens brorskap. Vis mer

Ringenes Herre: Ringens brorskap hadde premiere 19. desember, men riften om billetter har vært stor. Mange vil se den nå i romjula.

2. juledag har som vanlig en rekke filmer norgespremiere på kinoer over hele landet.

Drama/thrillere

I morgen kommer blant annet svenske Det nye landet, regissert av norsksvenske Geir Hansteen Jørgensen og Fucking Åmål-regissør Lukas Moodysson. Filmen er en roadmovie hvor to utvisningstruede innvandrere og en tidligere Miss Sverige kjører gjennom Sverige i en skranglete bil. Les mer.

En annen type film er italiensk/sveitsiske Brød og tulipaner, som har fått en rekke priser verden over. Rosalba gjør opprør og stikker av fra alt når turistbussen med familien kjører fra henne. Filmen er både drama og komedie. Les mer.

Du kan også oppleve India på kinolerretet denne romjula. I Monsoon Wedding samles den omgangsrike familien Verma, til vanlig spredt i alle verdenshjørner, til et arrangert bryllup i New Delhi. Les mer.

Drew Barrymore spiller Bev, som ser tilbake på sitt liv som tenåringsmor i Mennene i mitt liv. Hennes tilværelse er preget av familliekonflikter og brustne drømmer. Basert på en sann historie. Les mer.

I Slogans tas vi med til det kommunistiske Albania på 70-tallet. Unge Andre ankommer en by som lærer i barneskolen. Der vikles han inn i uventede politiske konflikter. Og får et forhold til den vakre fransklærerinnen Diana. Les mer.

Komedier

Vil du le, har muligheten med Shallow Hal. Hal Larsen, spilt av Jack Black (High Fidelity), er så enkel og grunn at han kun vurderer damene etter utseendet. En hypnose får Hal til å vektlegge andre kvaliteter, og snart møter han feite Rosemary (Gwyneth Paltrow). Men hva skjer når hypnosen oppheves? Les mer.

Mer romantisk er nok amerikanske Serendipity med John Cusack (High Fidelity) og Kate Beckinsale (Pearl Harbour) i hovedrollene. Cusack møter drømmekvinnen, spilt av Beckinsale, men hun er ikke sikker på om han er den rette. Mange år senere møtes de igjen.... Julas romantiske komedie? Les mer.

I Human Nature spiller Tim Robbins en kar som har blitt oppdratt som ape i skogene. En dag blir han oppdaget og ført tilbake til storsamfunnet, der en forsker vil bevise primitive vesener kan bli dannede mennesker. Med Patricia Arquette.

Sjenerte Mia Thermopolis, spilt av Anne Hathaway, får i Prinsesse på prøve plutselig vite at hun er enearving tronen i fyrstedømmet Genovia. Mange forviklinger venter, særlig når strenge bestemor Dronning Clarisse Renaldi skal gi henne "prinsesse-timer". Les mer.

I kanadiske Stardom ser vi hva som skjer når en ung og helt vanlig skolejente oppdages av en motefotograf på gaten og blir kastet inn i stjerneverden. Med det nye stjerneskuddet Jessica Paré, kjent for sin frapperende likhet med Liv Tyler. Også med Dan Akroyd. Les mer.

Familiefilmer

Danmark er også representert. I Send mer snop må bysøstrene Angelica (12) og Lone (9) tilbringe sommeren på landet. Action blir det når et betent naboforhold eksploderer i en voldsom konflikt. Med blant andre Per Oscarsson. Les mer.

Våre danske venner gir oss dessuten oppfølgeren til Tsatsiki, nemlig Tsatsiki 2 - Venner for alltid. Tsatsiki opplever at kjæresten hans gjør det slutt. Så blir han uvenner med bestekompisen. Og drømmeturen til Hellas ser ut til å gå i vasken, Heldigvis trer morfar til som reisefølge og de legger ut på en uforglemmelig tur. Les mer.

Og sist, men ikke minst: I år relanseres klassikeren Reisen til Julestjernen.