Filmfest i Oslo

Glem DVD-spilleren og smil overbærende av dagens filmformat. Nå kan du fråtse i filmklassikere, presentert i ekte 70 mm format.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alt skal være digitalt i disse dager, og for oss som lever i den digitale verden er det vanskelig å tro at kinoopplevelsen kunne være enda bedre i gamle dager.

Men uansatt hva du sier, deter en opplevelse å sitte i en kinosal og se en film i 70 mm.

Og nå har du faktisk mulighet til det, på fredag åpner nemlig 70mm festivalen på Cinemateket i Oslo.

Skarpere bilder

Filmfest i Oslo

70mm var filmstudioenes sterkeste våpen mot TVen, da den kom for fullt på 50 tallet. Filmene produsert i dette formatet er kjent for astronomiske budsjetter, titusenvis av statister, vanvittige kjempekulisser, og datidens beste skuespillere og regissører.

Mens en vanlig kinofilm er 35mm bred, gir en 70 mm film deg ca. 2,5 gang så stor billedflate som en vanlig kinofilm.

Det betyr at filmen ikke må blåses opp så mye på lerretet, og resultatet blir langt skarpere bilder. Kontrasten forbedres, farvemetningen er bedre, og det er mere lys på lerretet. På grunn av det store bildet på filmstrimmelen blir støv og risser mindre synlige, og når disse forstyrrende elementene er fjernet oppleves filmen langt mer intenst.

Fordi 70mm materialet er så sterkt, står bildet også bomstille på lerretet. Selv de beste 35mm kopier står urolig. De fleste har lagt merke til hvor urolig undertekstene på vanlige kinofilmer kan være. På 70mm filmer er derimot undertekstene helt rolige, og gir dermed en mer intens og realistisk handling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva med lydsporene?

Lyden er på 6 magnetstriper som er limt på filmen, resultatet er 6 kanalers lyd.

Klassikere

Filmfestivalen varer i 10 dager, og viser blant annet storfilmer som Ben-Hur, Spartacus , Dr. Zhivago, Ørneredet, Mytteriet på Bounty, og Indiana Jones og det siste korstog. Hele oversikten finner du ved å trykke her, eller på lenken øverst til høyre i artikkelen.