FILM: Hvor mye må du betale for frakt?

Nettbutikken som kan skilte med den laveste DVD- eller Blu-ray-prisen, er ikk nødvendigvis billigst når det kommer til stykket. Sjekk alltid fraktkostnadene før du bestiller film på nett.

Hvor mye må du ut med i fraktkostnader hos de ulike film-nettbutikkene? Vi har sett nærmere på 11 av dem og gir deg svar. Foto: Per Ervland
Hvor mye må du ut med i fraktkostnader hos de ulike film-nettbutikkene? Vi har sett nærmere på 11 av dem og gir deg svar. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens videonova.no og zailor.no tilbyr sine kunder fri frakt, forlanger kidsdvd.no hele 59 kroner for å sende deg en film. Det betyr at en film til 99 kroner i praksis vil koste 99 kroner hvis du kjøper den av videonova.no eller zailor.no - og 158 kroner hvis du kjøper den hos kidsdvd.no. Det betyr i neste omgang at filmen blir nesten 60 prosent dyrere hos sistnevnte.

Vi har tatt for oss hele 11 film-nettbutikker og sett på hvilke fraktkostnader disse opererer med. Og vår gjennomgang avslører altså oppsiktsvekkende store forskjeller mellom de rimeligste og de dyreste aktørene. Eksemplene som allerede er nevnt er imidlertid de mest ekstreme, det normale er at fraktkostnadene ligger rundt 30 kroner.

1. Per handel

Det er viktig å være klar over at 8 av de 11 opererer med en fraktkostnad "per ordre". Det betyr at du slipper unna med den oppgitte fraktkostnaden uansett om du kjøper én eller 20 filmer. Dermed vet du på forhånd hvor store fraktkostnadene blir, uavhengig av hvor mange filmer du velger å kjøpe fra gang til gang.

2. Avhengig av antall filmer

Hva med deg?

Har du handlet film på nett? (Avsluttet)
Ja, handler både på nett og i fysiske bokhandler(46%) 298
Ja, handler alle mine filmer på nett(35%) 230
Nei, kjøper aldri film(11%) 72
Nei, handler bare film i fysiske butikker(6%) 39
Vet ikke(1%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Elkjop.no, lefdal.com og filmkick.no derimot, opererer med differensierte fraktkostnader, i den forstand at bestillingens vekt og størrelse avgjør hvilke fraktkostnader du vil bli belastet med. Du kan altså ikke på forhånd vite hvor dyr frakten blir. Men hos alle de tre aktørene blir du gjort oppmerksom på de aktuelle fraktkostnadene før du sluttfører bestillingen.

Fra 16 til 70 kroner

Filmkick.no opplyser at én Blu-ray utløser 16 kroner i fraktkostnader, mens én DVD koster 19 kroner. Større bestillinger kan imidlertid belastes med inntil 70 kroner i frakt.

19, 89 eller 99 kroner

FILM: Hvor mye må du betale for frakt?


Hos elkjop.no og lefdal.com vil det koste 19 kroner å få tilsendt en enkelt Blu-ray eller DVD. Selskapene opplyser at man "vanligvis" også vil kunne få tilsendt to filmer for denne prisen. Flere enn to filmer vil utløse 89 kroner i frakt så lenge de veier under 1 kilo. Hvis pakken veier mellom 1 og 2 kilo blir fraktprisen 99 kroner.

Hvis vi ser bort i fra videonova.no og zailor.no, som er helt overlegne når det gjelder fraktkostnader, er elkjop.no, lefdal.com og filmkick.no altså konkurransedyktige så lenge du bestiller én film. Ved større bestillinger vil du imidlertid belastes med høyere fraktkostnader - tildels svært mye høyere - enn hos de fleste konkurrentene.

Betaling med kredittkort

Vær klar over at vi i denne artikkelen har tatt utgangspunkt i at kunden betaler med kredittkort på nett. Vi har ikke forholdt oss til postoppkrav, som ofte vil gi høyere fraktkostnader eller forhåndsbetaling, som vil kunne gi lavere fraktkostnader hos enkelte aktører. Vi har i denne artikkelen kun lagt vekt på fraktkostnaden og ikke undersøkt verken fraktmetode eller leveringstider. Disse aspektene vil vi imidlertid komme tilbake til i andre artikler.

Lett å finne frem

Film-nettbutikken zailor.no tilbyr sine kunder fri frakt. Foto: zailor.no
Film-nettbutikken zailor.no tilbyr sine kunder fri frakt. Foto: zailor.no Vis mer


I sammenheng med vår gjennomgang har vi også sett nærmere film-nettbutikkens informasjonspolitikk. Hvor lett er det å finne ut hvilke fraktkostnader den aktuelle nettbutikken egentlig opererer med?

Vårt hovedinntrykk er at de norske film-nettbutikkene som er med i vår oversikt er svært ryddige. Hos de aller fleste holder det å klikke én gang på "Kundeservice", "Kundesenter" eller "Betingelser" for å komme rett til en side som gir ryddig informasjon om fraktkostnader. Hos filmkick.no, elkjop.no og lefdal.com blir du som nevnt nødt til å trykke på kjøp før du får informasjon om de faktiske fraktkostnadene.

De utenlandske

Det samme gjelder videonova.no. Foto: videonova.no
Det samme gjelder videonova.no. Foto: videonova.no Vis mer


Vi har i vår undersøkelse kun besøkt nettbutikker som spesifikt henvender seg til et norsk publikum, som følger den norske Angrerettloven og som opererer med priser som inkluderer merverdiavgift og eventuell toll. Disse butikkenes filmer vil vanligvis også være norske og med norske undertekster. Vi har altså ikke tatt med utenlandske nett-filmbutikker som play.com (fri frakt) og amazon.co.uk. Hos sistnevnte vil kjøp med en verdi over 200 norske kroner utløse forenklet tollbehandling. Vær også klar over at mange av filmene i disse butikkene mangler norske undertekster og at utenlandske butikker ikke følger den norske Angrerettloven.

Noen norske vi har glemt?

Kjenner du til noen viktige norske nett-filmbutikker vi har glemt? Send epost til journalisten. God eller dårlig erfaring med noen av butikkene vi har tatt for oss? Del med andre DinSide-lesere i debatten.

Følg med - vi vil servere deg flere artikler relatert til netthandel de nærmeste ukene.

Kilder: De ulike filmbutikkenes nettsider

Mer om fraktkostnader:

 • BØKER: Hvor mye må du betale for frakt?
 • Elektronikk-nettbutikker

 • 1: Enorme forskjeller
 • 2: Vanskelige å finne
 • 3: Her slipper du dem
 • Les også:

 • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
 • Irriterende lokketilbud
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Pixmania: Skurk eller engel?
 • Blu-ray: Hvorfor er de så dyre?
 • Blu-ray vs DVD: Store prisforskjeller
 • Her finner du de billigste flat-TVene
 • De aller billigste PC-skjermene
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer