<strong>BATTERIBYTTE:</strong> Går batteriet i iPhone-en i stykker før to år har gått, kan du kreve nytt gratis, mener Forbrukerklageutvalget. Mens Apple mener telefonene deres ikke tåler særlig mer enn 500 utladninger før batteriet må byttes på kjøpers regning. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB Scanpix
BATTERIBYTTE: Går batteriet i iPhone-en i stykker før to år har gått, kan du kreve nytt gratis, mener Forbrukerklageutvalget. Mens Apple mener telefonene deres ikke tåler særlig mer enn 500 utladninger før batteriet må byttes på kjøpers regning. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig å reklamere på iPhone etter 500 ladesykluser

Fikser ikke iPhone etter 500 utladninger

Magnus fikk ikke brukt reklamasjonsretten fordi iPhone-en hans var ladet ut for mange ganger. Nå krever norsk utvalg at Apple rydder opp.

Publisert

- Jeg ladet den opp, og iPhone-en sa den var fulladet. Så dro jeg ut strømmen, og etter bare ti minutter kunne den være helt utladet igjen, forteller Magnus Rasmussen til Dinside.

iPhone 5-en hans var da ett år og ni måneder gammel, og måtte brukes som en fasttelefon – med laderen i veggen. Telefonen var kjøpt fra Apple.no, og han tok den med til Apples partner Eplehuset for å reklamere på den.

Der fikk Rasmussen beskjed om at batteriet måtte byttes, men at han selv måtte betale. Eplehuset mente nemlig at batteriet var oppbrukt.

<strong>GA SEG IKKE:</strong> Magnus Rasmussen fikk medhold hos Forbrukerklageutvalget, som krever at Apple sender han en ny iPhone, med nytt batteri. Foto: Privat
GA SEG IKKE: Magnus Rasmussen fikk medhold hos Forbrukerklageutvalget, som krever at Apple sender han en ny iPhone, med nytt batteri. Foto: Privat Vis mer

- iPhone skulle visst bare tåle maks 500 ladesykluser, sier Rasmussen, som da hadde vært gjennom 566 slike.

Han gikk også direkte til Apple – men de fant det samme tallet, og ga det samme svaret.

Rasmussen ga seg ikke, og får nå støtte av Forbrukerklageutvalget. De mener at Apple ikke kan avvise reklamasjonssaker bare basert på et tall.

Dette betyr ladesyklus

Oppladbare batterier varer ikke evig. Og én måte å måle slitasjen på, er gjennom ladesykluser.

En ladesyklus betyr å ha brukt opp hele batteriet. Bruker du 60 prosent én dag, før du lader det helt opp igjen, har du vært gjennom én ladesyklus når du har brukt 40 prosent neste dag. Så et riktigere ord hadde kanskje vært utladningssyklus.

Batteriet i iPhone skal tåle minst 500 slike, skriver Apple på nettsidene sine. Og som Rasmussen fikk erfare, kan Apple og Eplehuset nekte å gi deg et nytt batteri gratis etter denne grensa.

- Dette fikk jeg aldri vite før jeg kjøpte telefonen. Jeg hadde aldri kjøpt en dyr iPhone om jeg visste at den bare tåler 500 utladninger, sier Rasmussen.

<strong>APPLES VERKTØY:</strong> Eplehuset sendte Rasmussen denne skjermdumpen fra Apples analyseverktøy, som Eplehuset bruker. Her står det at telefonen hans er utladet 566 ganger, og telefonen får dermed statusen «consumed». Grensen er 500 sykluser, skrev Eplehuset-teknikeren til Rasmussen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
APPLES VERKTØY: Eplehuset sendte Rasmussen denne skjermdumpen fra Apples analyseverktøy, som Eplehuset bruker. Her står det at telefonen hans er utladet 566 ganger, og telefonen får dermed statusen «consumed». Grensen er 500 sykluser, skrev Eplehuset-teknikeren til Rasmussen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Apple får kjeft

Rasmussen tok saken til Forbrukerrådet, og videre til Forbrukerklageutvalget (FKU). Utvalget kan komme med bindende vedtak, som også bestemmer juridisk praksis i framtidige konflikter.

Batterier er en slitedel i elektronikk – som en bremsekloss i en bil. Så selv om du har fem års reklamasjonsrett på en iPhone, kan du ikke kreve at batteriet varer like lenge. Men nøyaktig hvor lenge et batteri bør vare, finnes det ingen enkle svar på.

FKU har tidligere uttalt 2,5 til 3 år for bærbare PC-er. De har også sagt at mobilbatterier må vare lenger enn 16 måneder. Om Rasmussens iPhone skriver utvalget at batteriene i en iPhone «må holde lenger enn ett år og ni måneder».

Høydepunkter fra Forbrukerklageutvalgets vedtak

  • «Innklagde (Apple) forklarer at mobilen har gjennomgått 566 ladesykluser, og at batteriet bare er konstruert for å holde 500 ladesykluser. Innklagde mener derfor batteriet er oppbrukt.»
  • «Utvalget finner at batteriet under normal bruk må holde lenger enn ett år og ni måneder, så fremt det ikke er tatt uttrykkelig forbehold om noe annet. Et slik forbehold er det så vidt utvalget forstår ikke tatt her.»
  • «Innklagde kan ikke høres med at batteriet bare skal vare 500 ladesykluser, når det ikke er forklart hva en ladesyklus er, og for øvrig ikke er opplyste kjøperen at produktet har en slik begrensning som innebærer at en sentral komponent kan svikte etter såpass kort tid.»

Utvalget påpeker at Apple bare kunne nøyd seg med en så kort levetid om de hadde tatt «uttrykkelig forbehold» om dette, noe de mener Apple ikke har gjort. Utvalget mener derfor at Apple ikke kan avvise reklamasjonssaker på under to år gamle iPhone-er, bare fordi de er utladet over 500 ganger.

«Mobilen er derfor mangelfull» konkluderer utvalget, som krever at Apple leverer en ny iPhone til Rasmussen, helt gratis.

Hvor lenge varer 500 sykluser?

Utvalgets utgangspunkt er at kunden forventer en viss levetid på et produkt til mange tusen kroner. Men med Apples syklustelling blir ikke denne levetiden nødvendigvis spesielt lang.

Lader du ut en iPhone i snitt 70 prosent hver dag, vil 500 sykluser i teorien vare i under to år. Lader du den i snitt helt ut hver dag, gir det en levetid på 16 måneder – under halvannet år.

I tillegg kommer en rekke andre faktorer, så hvor lenge 500 sykluser varer vil variere mye fra bruker til bruker.

- Derfor blir det litt meningsløst å operere med en spesifisert levetid i år eller måneder, sier kommunikasjonssjef Hallvard Opheim i Eplehuset til Dinside.

Analyserer syklusene

Det var Apple som selger, ikke Eplehuset, som ble klaget inn og «dømt» i FKU. Men som vanlig vil ikke Apple svare på spørsmålene våre.

- Er det slik at dere nekter reklamasjon på iPhone-er som har vært gjennom 500 ladesykluser?

- Ja, i utgangspunktet er det litt sånn. Men det er ikke en instruks fra Apple. Vi bruker analyseverktøy fra Apple, hvor én av faktorene er sykluser. Ut fra dette konkluderer vi om det er snakk om skade eller feil, eller om batteriet rett og slett er utslitt, forteller Opheim.

- Men vi ser selvfølgelig også på hvor gammelt batteriet er. Er det tre måneder gammelt forstår alle at det er noe som ikke stemmer, men nærmer du deg to år, er det ikke utenkelig at det kan være utslitt.

<strong>GIR INFO:</strong> Apple skriver om ladesykluser på nettsidene sine. 80 prosent kapasitet etter 500 sykluser betyr forøvrig at batteriet er på god vei til å bli ubrukelig, da litium-ionbatterier mister kapasiteten mye raskere etter disse 80 prosentene er passert. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GIR INFO: Apple skriver om ladesykluser på nettsidene sine. 80 prosent kapasitet etter 500 sykluser betyr forøvrig at batteriet er på god vei til å bli ubrukelig, da litium-ionbatterier mister kapasiteten mye raskere etter disse 80 prosentene er passert. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Viser til bruksanvisningen

Får du samme beskjed som Rasmussen, at iPhone-en din er ødelagt fordi du har vært gjennom 500 ladesykluser, kan du slå FKU-vedtaket i butikkdisken. I alle fall om telefonen din er under to år gammel.

Men Opheim i Eplehuset er ikke sikker på at vedtaket endrer praksisen deres. Han mener Apple har opplyst utvalget for dårlig, blant annet om at Apple forteller i bruksanvisningen om ladesyklusgrensen.

- Men dette er jo informasjon kjøperen får etter kjøpet? Da er det jo for sent?

- Samtidig har FKU uttalt at det er alminnelig kjent at batteriers levetid avhenger av bruken, så vi må skille litt mellom hva som er alment kjent og opplysningsplikten til selger. Det står utfyllende info om dette på nett også, både før og etter kjøpet, sier Opheim.

- Det er vel ikke helt uvanlig å bruke et helt iPhone-batteri i løpet av dagen, og da er jo en iPhone designet for å vare i under halvannet år?

- Vi ser at de fleste iPhone-er varer i over to år. Men det er klart; vet du at du bruker den veldig mye, er det naturlig å anta at man sliter den ut tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer