Fikk stjålne kroppsdeler

Stjålne kroppsdeler kan ha blitt innoperert i britiske pasienter. Kroppsdelene kan være smittet med farlige sykdommer.

Over tusen kroppsdeler har blitt stjålet fra USA. Kroppsdelene kan være smittet med sykdommer som kreft og HIV, men har allerede blitt operert inn i britiske pasienter, skriver Ekstra Bladet.

Forandret dødsattestene
Det var for et år siden at en amerikansk gjeng stjal kroppsdelene. Indre deler som knokler, sener og hud ble videresolgt til firmaet Biomedical Tissue Services. Dette firmaet solgte igjen delene til ulike institusjoner, velvitende om hvor kroppsdelene kom fra.

Minst 77 av kroppsdelene ble fraktet til England. Her har flere pasienter fått de stjålne kroppsdelene inn i kroppen. De fleste kroppsdelene ble brukt i forbindelse med hofte- og tannoperasjoner.

For å lure kjøperne, har Biomedical Tissue Services forandret på dødsattestene, slik at de avdøde har blitt yngre og friskere enn de egentlig var.

Liten risiko
Risikoen for å bli smittet av kroppsdelene, skal være svært liten. Likevel har pasientene blitt advart og de ubrukte kroppsdelene har blitt tilbakekalt.

- Det er ikke sikkert at de 77 kroppsdelene som ble fraktet kom fra stjålne lik eller var smittet. Men de kom fra Biomedical Tissue Services, og vi advarte sykehusene om dette tidligere i år, sier en talskvinne for Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, ifølge BBC News.

Det skal nå være opp til hver enkelt lege å avgjøre om de bør fjerne kroppsdelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil si at risikoen er minimal og at dette bare er en sikkerhetsforanstaltning, sier talskvinnen.

 

Mozon.no, 13.09.2006