Fikk mobilen ødelagt på uautorisert verksted

Skulle reparere knust skjerm, endte med dødt batteri og klippemerker.

<B>FRISTENDE: </b>Å la andre enn produsenten eller butikken fikse den knuste skjermen din kan være billigere og raskere. Men også mer risikabelt.  Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
FRISTENDE: Å la andre enn produsenten eller butikken fikse den knuste skjermen din kan være billigere og raskere. Men også mer risikabelt. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da skjermen på Samsung Galaxy S3-mobilen til en kar fra Kristiansand gikk i stykker, gjorde han som så mange andre før han: Oppsøkte et uautorisert verksted.

Altså av den typen du finner på gatehjørnet eller på nettet, som lover billige reparasjoner på timen, uten å gå gjennom produsent eller butikk først.

Sørlendingen hentet telefonen samme dag, betalte 1.100 kroner i kontanter og gikk fornøyd hjem. Men da han skulle skru på telefonen forsvant smilet raskt: Batteriet hadde blitt byttet ut med et defekt et, og mobilen skal ha hatt flere klippemerker.

Ulykkesfuglen snudde derfor 180 grader og leverte telefonen tilbake. Etter tre måneder, masse purringer og tenners gnissel fikk han igjen telefonen utlevert, men denne gangen var den helt livløs.

Han krevde nok en gang at verkstedet ordnet opp, men siden har han ikke hørt noe. Heldigvis står han ikke uten rettigheter.

LES OGSÅ: iPhone-doktoren advarer mot useriøse verksteder

Loven gjelder uansett

Saken er nå behandlet hos Forbrukertvistutvalget (FTU), som treffer bindende vedtak. Og utvalget er ikke i tvil: Verkstedet må ordne opp.

Det spiller ingen rolle om den som reparerer telefonen sitter på et lugubert gatehjørne eller på et digert merkeverksted – håndverkertjenesteloven gjelder uansett, så lenge den ene parten er profesjonell i lovens forstand.


  • Lovens paragraf 5 sier at håndverkeren, verkstedet i denne sammenhengen, skal «utføre tjenesten fagmessig og ellers vareta forbrukerens interesser med tilbørlig omsorg». Får du ikke resultatet du har «rett til å kreve eller som ellers er avtalt», foreligger det en mangel, sier paragraf 17.
  • Paragraf 24 sier at du først kan kreve å få mangelen rettet opp. Dette skal skje innen «rimelig tid».
  • Om så ikke skjer, og tjenesten er «vesentlig forfeilet», gir paragraf 26 deg rett på heving. Altså pengene tilbake.
Og det er nettopp det Kristiansand-karen får:

1.100 kroner pluss forsinkelsesrenter. Trolig rundt 1.200 kroner. Og mobilen? Den må bare tilbakeleveres, defekt eller ikke.

LES OGSÅ: Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

MANGE FLINKE: Eirik Kvisli, også kjent som Dr. iPod, er en av de som kan fikse mobilen utenfor garanti- og reklamasjonsordninger. Det er dessverre grunn til å tro at ikke alle er like skikkelige som han.  Foto: PER ERVLAND
MANGE FLINKE: Eirik Kvisli, også kjent som Dr. iPod, er en av de som kan fikse mobilen utenfor garanti- og reklamasjonsordninger. Det er dessverre grunn til å tro at ikke alle er like skikkelige som han. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Risiko ved «gateverksted»

Når mobilen din går i stykker, har du to valg: Levere den til selger eller produsent, i tråd med reklamasjonretten eller garanti, eller gi den til utenforstående. Ved knust skjerm får du sjeldent dekket utgiftene ved hverken garanti eller reklamasjon, så regningen blir din uansett.

En uatorisert reparasjon kan i slike tilfeller være både billigere og raskere, men som du ser av denne artikkelen er det slettes ikke uten risiko:

Har du fått mobilen reparert uautorisert? (Avsluttet)
Nei, ikke hatt behovet(39%) 1578
Ja, gikk veldig fint!(36%) 1460
Nei, ikke tatt sjansen(15%) 595
Ja, men angret etterpå(10%) 403
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  • Uautoriserte verksteder kan ha varierende kvalitet på arbeidet sitt. Det finnes selvfølgelig mange flinke folk som driver egne verksteder, men det kan være vanskelig for deg å vite før det er for sent. Undersøk markedet, og les andres erfaringer.
  • Produsenter står ganske fritt til å lage sine egne garantivilkår. Disse sier ofte at garantien brytes, og dermed ikke lenger gjelder, så snart mobilen havner i uautoriserte hender.
  • Du kan også få problemer med mobilens reklamasjonsrett. Vi har tidligere sett hvordan butikker nekter gratis reklamasjon på feil som oppstår etter besøk hos uautoriserte verksteder, da verkstedet kan ha bidratt til feilen.
  • Som alltid må du vurdere hva du har råd til å tape, kontra hva du kan tjene. En gammel telefon uten hverken garanti eller reklamasjonsrett er det kanskje ikke så farlig med, mens det kan være verre å miste rettighetene med en splitter ny iPhone.
LES OGSÅ: Derfor kan uautorisert mobilreparasjon ødelegge reklamasjonsretten