Vil du gjøre dette så rimelig som mulig? Bank Norwegian mener nordmenn kaster bort hundrevis av kroner på å bruke feil kort i utlandet. Foto: Colourbox.com
Vil du gjøre dette så rimelig som mulig? Bank Norwegian mener nordmenn kaster bort hundrevis av kroner på å bruke feil kort i utlandet. Foto: Colourbox.comVis mer

Fikk du sjokk etter ferien?

De fleste vet ikke hva de kaster bort i gebyrer, mener Bank Norwegian.

Mange nordmenn har dårlig oversikt over hvilke gebyrer de betaler til sin bank for å ta ut kontanter i utlandet, og nå kommer regningen. I disse dager overraskes derfor tusenvis av reiseglade nordmenn av gebyrene på feriens kortbruk - hvis de i det hele tatt ser på kontoutskriften.

>>>Derfor skal du sjekke utskriften nå

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Infact for Bank Norwegian, svarer 6 av 10 nordmenn at de ikke vet hva det koster å bruke kortet når de er på ferie utenfor Norge.

– Kundene bør sette seg inn i hva det faktisk koster å bruke kortene de har. Opplevelsene, maten og det man unner seg av nye ting på ferien, kan fort bli mye dyrere enn man hadde trodd dersom man ikke holder oversikten over de skjulte utgiftene, sier produktansvarlig Fredrik Mundal i Bank Norwegian.

>>>Derfor skal du bruke kredittkort

Fredrik Mundal, produktansvarlig i Bank Norwegian
Fredrik Mundal, produktansvarlig i Bank Norwegian Vis mer


Sjekk din bank

Undersøkelsen viser at 67,7 prosent av de spurte bruker betalingskort når de ferierer. En av to nordmenn på tur (49,8 prosent) foretrekker bankkort, 17,9 prosent tar oftest fram kredittkortet, mens 25,4 prosent fortsatt sverger til kontanter.

Kvinner er mer ivrige med kredittkortet enn menn: mens 67,7 prosent av de spurte kvinnene foretrekker å bruke kredittkort, er tallet for menn 14,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste aktører opererer med valutapåslag, men i forhold til renteberegning og kontantuttaksgebyr er det store forskjeller mellom de ulike leverandørene. Alle reisende bør derfor sjekke kortleverandørens nettsider før de reiser for å sette deg inn i hvilke gebyrer og eventuelle renter den enkelte har, sier Fredrik Mundal i Bank Norwegian.

Se også: Her finner du det beste kortet

Renter fra uttaksdato

Da DinSide tidligere i sommer sammenlignet de gebyrfrie kredittkortene, gjorde vi oppmerksom på at mange banker beregner renter fra uttaksdato. Den rentefrie perioden gjelder altså ikke dersom du tar ut penger i utlandet med det slikt kort.

Dette er penger man kan spare ved å bruke korrekt kort.

Et enkelt eksempel med en familie på fire som reiser to uker til Kreta, viser hvordan gebyrene fort begynner å løpe dersom du bruker feil kort i utlandet. Dersom familien i løpet av ferien bruker kortet syv ganger og tar ut til sammen 16.000 kroner, kan et vanlig regnestykke – dersom du betaler faktura på forfall med et gebyrfritt kort der renten beregnes fra datoen du gjorde uttaket – se slik ut:

Uttak (NOK)DatoDager med kredittRentekostnader
4.000,-3. juli4292,01
2.000,-5. juli4043,81
2.000,-7. juli3841,62
2.000,-10. juli3538,34
2.000,-12. juli3336,15
2.000,-15. juli3032,86
2.000,-17. juli2830,67
    
Sum: 16.000,-  Sum: 315,46
Rentefri periode: 45 dager, Rente: 19,99 %


Kan bli enda mer

Mange aktører opererer i tillegg med et fast gebyr på uttak i minibank. For familien på Kreta ville det betydd en enda større regning: 525 kroner med gebyr på 30 kroner per uttak og 595 kroner hos en bank som tar 40 kroner hver gang du skal ha ut penger.

Noen tar på toppen av det hele 1 prosent av uttaksbeløpet. For familien på fire ville det gitt en regning på hele 755 kroner bare i gebyrer.