Fikk astma av kulde

Det kan være skummelt å "gi alt" hvis du trener ute om vinteren. Flere norske langrennsløpere på landslaget har fått astmalignende symptomer etter NM i Bardufoss i fjor, da temperaturen holdt seg på rundt 20 kuldegrader.

To av løperne som har fått problemer er Kristian Horntvedt og Jens Arne Svartedal, skriver Aftenposten i dag.

- Hadde jeg visst det jeg vet nå, ville jeg aldri gått tre distanser under de forholdene, sier Svartedal til avisen.

Problemet er at løperne puster inn mye iskald luft. Det kan skade pusteorganene.

Etter NM gikk Svartedal ”utrolig dårlig” i en måned, uten at han forsto hvorfor. Nå kan han ha funnet forklaringen. Tester viser at han har en form for astma eller astmalignende plager. Ekspertene i støtteapparatet mener dette har sammenheng med NM i iskalde Bardufoss.

I går skrev Aftenposten om en annen løper som har fått astmalignende problemer etter rennet i kulda - Kristian Horntvedt (22). I NM gikk han inn til sølv på 15 km klassisk, men levde ikke opp til dette resten av sesongen.

- Jeg hadde ingen problemer med kulda i Bardufoss, men et par dager etter at jeg kom hjem, ble jeg syk, sier han.

Senere i sesongen gikk han dårlig både i verdenscuprennet i Umeå og i Holmenkollen. Han sier han følte han ikke klarte å puste. Etter å ha brutt femmila i Holmenkollen gikk han til lege for å bli undersøkt.

- Da viste det seg at lungekapasiteten var mye mindre enn den var da jeg ble testet et halvt år tidligere. Jeg hadde astmasymptomer. Derfor ble jeg satt på astmamedisin, sier Horntvedt til Aftenposten.

Etter dette har han tatt medisin, som har holdt symptomene i sjakk.

Svartedal tror mange løpere har fått ødelagt karrieren av lignende problemer. På Bardufoss var det flere hundre deltagere, og mange av dem kan være rammet uten at de vet hva som er i veien.

Etter grundig oppfølging fra støtteapparatet har landslagsløperne nå kontroll. De blir testet jevnlig og hvis noe er unormalt så han kan de gjøre noe med det.

 

Mozon.no, 27.10.2004