Fiber løser ikke alt

Så du trodde at fiber-rik mat kunne få magen på gli? Fiber kan tvert i mot gjøre en alvorlig forstoppelse enda verre, hevder forskere.

De fleste har hørt at fiber skal være en god hjelper mot forstoppelse. En markedsundersøkelse utført i USA og Europa viser at pasienter som lider av forstoppelse tror at for lavt væskeinntak, for litefiber og mangel på fysisk aktivitet er de tre viktigste årsakene til forstoppelse.

Undersøkelsen er presenteret i tidsskriftet American Journal of Gastroenterology.

Ekspertene konkluderer med at fiberfattig kost alene ikke er årsaken til forstoppelse. Fiber kan være til hjelp for noen, men i tilfeller med alvorlig forstoppelse kan det føre til en forverring av symptomene.

Mange med forstoppelse
En undersøkelse gjort av det norske selskapet Research International i februar 2006 viser at 41 prosent av den norske befolkningen har opplevd en så alvorlig forstoppelse at de har oppsøkt lege, skriver legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim i en pressemelding.

Ved forstoppelse kan den normale 2-3 dager lange passasjetiden gjennom mage- og tarmsystemet ta flere uker. Vanlige symptomer er kvalme, luftsmerter, oppblåst mage og nedsatt appetitt.

Heldigvis finnes det flere behandlingsmuligheter.

Behandling av forstoppelse
Avføringsmidler har gjennom flere år pådratt seg et dårlig rykte. Man har trodd at bruken av disse preparatene fører til skadelige virkninger på tarmen og at man lett kan bli avhengig.

Undersøkelsen fra Research International viser imidlertid at dette ikke er riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved midlertidig forstoppelse oppstår problemet plutselig, vanligvis som en reaksjon på en konkret årsak. Dette kan oppleves som svært ubehagelig og bør løses raskt. Ledende gastroenterologer konstaterer at avføringsmidler bør anbefales på et tidlig stadium i slike situasjoner.

Eksperter anbefaler også forebyggende rutiner mot forstoppelse som å sørge for et sunt og fiberrikt kosthold, rikelig væskeinntak, mosjon, faste tider for toalettbesøk, og å gå på toalettet når man kjenner man må.

Ved uregelmessig diaré over lengre tid bør man oppsøke lege. Langvarig bruk av avføringsmidler frarådes da det kan forstyrre kroppens egen evne til å regulere tarmen.

 

Mozon.no, 01.08.2006