Fettsyrer mot eksem

Norske forskere har funnet nye bevis: Vanlige kosttilskudd kan hjelpe mot atopisk eksem.

I siste utgave av tidsskriftet Journal of Dermatological Treatment slår forskerne og hudlegene Bjørn E. Bondevik og Lars Erik Dotterud, fast at fettsyrer i kombinasjon med andre kosttilskudd både lindrer og forebygger eksem

- I svært mange år har jeg vært interessert i hvordan ulike kosttilskudd og fettsyrer kan hjelpe pasienter som sliter med eksem. Nå har vi endelig funnet at det er en sammenheng, og disse funnene kan nok hjelpe mange som sliter, sier Bjørn E. Bondevik ved Doktor Bondeviks Hudklinikk til Mozon.

God effekt
Sammen med kollega og hudlege, Lars Kåre Dotterud, har forskerne gjennomført en såkalt åpen studie på 20 eksempasienter i Oslo. De fulgte et kosttilskuddsprogram i 16 uker.

Ingrediensene i kostholdsprogrammet var omega3- og omega6-fettsyrer, i tillegg til antioksidanter, vitamin C og E, samt mineralene sink og selen. Underveis ble forsøkspersonene fulgt opp med både fysiske undersøkelser og blodprøver.

- Effekten kom etter noe tid, men var helt tydelig. 80 prosent ble bedre, noe som samsvarer godt med min praktiske erfaring, sier Bondevik.

Demper kløen
Kosttilskuddene demper spesielt kløen og inflammasjonen.

- Mange av disse pasientene klør mye om natten og de blir slitne og får en nedsatt livskvalitet av sykdommen, sier han.

I behandlingen av eksempasienter over hele landet er Bondevik opptatt av hvilket kosthold pasientene har. Det viktigste er få til et opplegg som gir optimalt med fettsyrer og antioksidanter. Produktene han bruker kan kjøpes både i helsekostbutikker og på apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bakterier mot eksem

 

Mozon.no, 22.08.2006