Fettfritt mot diabetes

Menn som spiser magre eller fettfrie meieriprodukter kan redusere risikoen for diabetes type 2.

Det viser en undersøkelse med mer enn 40.000 middelaldrende mannelige deltakere fra USA.

Mennene som spiser fettfri yoghurt, iskrem, ost og melk fikk sjeldnere diabetes type 2 i løpet av en 12 års periode enn andre. Helmelk og kremet ost hjalp ikke.

Vet ikke hvorfor
Mennene som drikker to til tre kopper med fettfri melk hver dag, har 20 prosent mindre sjanse for å utvikle diabetes type 2, i følge denne undersøkelsen.

Ved hver servering av slike produkter, reduserte de diabetesrisikoen med ni prosent. Årsaken ligger trolig i innholdet av proteiner og magnesium. Disse ingrediensene regnes for å forbedre handlingen til insulinet i blodsukkeret.

Ingrediensene finnes også i meieriprodukter med mye fett, så forskerne er ikke sikre på hvorfor risikoen ble redusert med mindre fett.

Andre måter
- Jeg tror ikke det er en god ide på dette punktet å anbefale et høyt inntak av meieriprodukter som en offentlig helsestrategi for å forhindre diabetes, sier Frank Hu, en av studieforfatterne fra Harvard School of Public Health, til WebMD.

Han tror den store risikoreduseringen kan komme av at folk som drikker fettfri melk og spiser produkter med lite fett har et sunnere liv i utgangspunktet.

- Det er mange andre måter å forhindre diabetesrisikoen på. Å spise fiberrik mat og nøtter og redusere sukker, godteri og drikke, sier Hu til Associated Press.

Også kvinner
Studien er publisert i Archives of Internal Medicine.

Ingen av deltakerne hadde diabetes da studien begynte, men mer enn 1200 utviklet det i løpet av årene de ble fulgt. Forskerne tok alder, familiehistorie, røyking, fysisk aktivitet og kjente risikofaktorer for diabetes med i beregningen.

Selv om bare menn deltok i undersøkelsen, mener Hu at det samme trolig også gjelder kvinner.

 

Mozon.no 26.11.2005