Forstørret bilde av brun fettcelle, hentet fra <a target="_blank" href="http://www.sciencephoto.com/">Science Photo Library</a>. Foto: PROF S. CINTI /SCIENCE PHOTO LIBRARY
Forstørret bilde av brun fettcelle, hentet fra Science Photo Library. Foto: PROF S. CINTI /SCIENCE PHOTO LIBRARYVis mer

Fettet som svir kalorier

Aktiveres når du fryser.

Tenk om du hadde en type kroppsfett som svidde av kalorier istedenfor å lagre dem.

Alt du trengte å gjøre for å sette i gang forbrenningen var å søke kalde temperaturer.

Det høres gjerne utrolig ut, men ny forskning tyder på at du faktisk har en slik fettype i kroppen din.

Det viser tre innledende studier, publisert i fagtidsskriftet New England Journal of Medicine, skriver nettstedet Health.com.

Les også: Fyr opp forbrenningen

Baner vei for nye slankemedisiner

Brunt fett hjelper nyfødte barn og andre små pattedyr å holde varmen ved å forbrenne kalorier. Prosessen aktiveres ved lave temperaturer.


At voksne har nevneverdige mengder brunt fett på kroppen, har forskere lenge vært skeptiske til. Nye undersøkelser viser imidlertid at mange – ja, kanskje de fleste av oss – er i besittelse av denne gunstige fettypen.

- Det utrolig spennende ved dette er at vi nå har funnet en helt ny måte å bekjempe overvekt på, sier forsker Aaron Cypess ved Joslin Diabetes Center.

Han påpeker at dagens medikamenter mot overvekt kun hjelper folk å innta færre kalorier. Cypess tror de nye studiene kan bane vei for legemidler som heller setter fart på kaloriforbrenningen - ved å aktivisere det brune fettet.

Les også: Dyre og dårlige slankemedisiner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjør hvordan du reagerer på mat

- Brunt fett kan spille en viktig rolle med tanke på hvordan vi reagerer på maten vi spiser, om vi lagrer den eller forbrenner den, sier han.

Det sier Jan Nedergaard, professor ved Wenner-Grens instituttet og universitetet i Stockholm. Han har ikke tatt del i de nye undersøkelsene, men har forsket på brunt fett i 30 år.

Nedergaard mener funnene er viktige fordi de bekrefter at brunt fett også er involvert i reguleringen av kroppstemperatur hos voksne.

Er du for feit? Test din BMI her

Oppfører seg ikke som fett

Forskere har kjent til brunt fett og hva det kan gjøre i flere tiår, men trodde dette ikke fantes i nevneverdige mengder hos voksne. Dette endret seg da man oppdaget at enkelte personer hadde lagre av noe som så ut som fettvev, men ikke oppførte seg som det.

Dette fettliknende vevet fantes mellom kragebeinet og øvre del av brystkassen – og det brukte masse energi. I vanlig hvitt fettvev, som gjør at vi legger på oss, finnes det derimot lite stoffskifteaktivitet.

Forskerne begynte derfor å studere om dette mystiske vevet var det berømte brune fettet.

Les også: Kjøleskapet avslører farlig fett

Hovedfunnene fra undersøkelsene

Tre uavhengige forskningsteam har bekreftet at dette faktisk er tilfelle. Ved hjelp av en medisinsk bildeteknikk (kalt PET-CT) kunne forskerne både identifisere og måle aktiviteten i fettvevet.

Hovedfunnene ved de tre ulike studiene er som følger:

 • Cypess og hans kolleger ved Joslin Diabetes Center fant at 7,5 prosent av kvinner og 3,1 prosent av menn hadde lapper med brunt fett større enn fire millimeter i diameter.

  Deltakerne som hadde disse lappene var som regel yngre og slankere.

  Forskerne så dessuten at personer som hadde blitt scannet om vinteren hadde de største mengdene brunt fett.

 • Nederlandske forskere ved universitetet i Maastricht studerte hvordan temperaturer påvirket brunt fett hos 24 menn.

  Resultatene viser at det brune fettet ikke var aktivt da deltakerne tilbrakte to timer i et rom med en varme på 22 grader. Men da deltakerne ble utsatt for kjøligere temperaturer, 16 grader, ble det aktivisert hos 23 av dem.

  De 10 deltakerne med størst mengder, og mest aktivt, brunt fett var ikke overvektige (BMI under 25). De 14 andre forsøkspersonene var overvektige eller fete, men disse hadde også synlig brunt fettvev.

  - At så mange personer har brunt fett, det visste vi ikke, sier hovedforsker Wouter D. van Marken Lichtenbelt.

 • Svenske forskere ved universitetet i Gøteborg så også nærmere på hvordan kalde temperaturer påvirker aktiviteten i brunt fett, denne gangen hos fem personer.

  Deltakerne oppholdt seg to timer i et rom med temperaturer mellom 17 og 19 grader. Da de ble scannet la de den ene foten i iskaldt vann. De vekslet mellom å ha foten oppi og ute av vannet hvert femte minutt.

  Forskerne så at de kalde forholdene satte stor fart på aktiviteten, ifølge resultatene forbrukte det brune fettet hele 15 ganger mer glukose (druesukker).

Les også: Norsk kosthold sunnere enn antatt

Kosthold og aktivitet fortsatt viktig

Selv om Cypess tror funnene kan føre til nye slankemedisiner, understreker han at folk ikke bør undervurdere viktigheten av et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Maksimum mengden ekstra energi en person med store mengder brunt fett kan forbrenne er trolig ikke større enn 500 kalorier.

- Da skal du ikke spise mye før du har eliminert enhver fordel du måtte ha, sier han.

Les også: Slik gjør du usunn mat sunn