Fettet som ikke forsvinner

Har du noen ekstra kilo rundt magen? Valpefettet blir ofte værende.

Tjukk som barn = tjukk som voksen. Valpefettet forsvinner ikke alltid av seg selv! Foto: colourbox.com
Tjukk som barn = tjukk som voksen. Valpefettet forsvinner ikke alltid av seg selv! Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen personer legger på seg bare av å se på en bolle, mens andre kan spise så mye de bare orker uten å legge på seg eller bli overvektig.

- Langt flere personer er disponert for fedme, enn man hittil har trodd, sier en dansk professor som er ekspert på fedme, som ser mer og mer valpefett blant den eldre generasjonen.

Eller har du fått nettvalk?
Derfor blir du tjukk
Kaller du det valpefett? Da er du blind!

Ekstra kilo som blir værende

Valpefett er også kjent som ”de ekstra kiloene” som ofte sitter på siden av magen til barna. Foreldre regner med at barnet vil vokse det av seg, men den danske professoren advarer at dette ikke nødvendigvis er tilfellet hos alle.

- Cirka 40 prosent av alle barn som er overvektige som sju-åringer blir også overvektige som voksne. Det er 70-80 prosent risiko for at ungdom som har fedme (BMI over 30, red.anm.), har det i voksen alder, sier Berit L. Heitmann ved Institut for sygdomsforebyggelse i København.

Hun legger til at jo nærmere ungdommen er voksenalderen, jo større er sannsynligheten for at fedmen blir med inn i voksen alder, skriver danske Berlingske.

Hva kan du om fett? Test her!
Unge tror de lever sunt

Mer målrettet innsats

Ifølge Heitmann skyldes ikke dette bare at de unge har problemer med å avvenne usunne kostholdsvaner.

- Vi er blitt mer og mer klar over at fedme er en genetisk sykdom, som manifesterer seg når miljøet tillater det. Det vil si, lever man i et land som trues av hungersnød blir man ikke fet, men bor man et sted der man har tilgang til masse mat vil den genetiske disponeringen slå igjennom, advarer hun.

Heitmann sier det er flere som er genetisk disponert for fedme enn man tidligere har regnet med. Disse vil naturligvis ha større vanskeligheter med å bli kvitt valpefettet.

- Derfor bør det, etter min mening, en mer målrettet innsats til, der man tar tak i risikogruppene, sier hun.

Mange unger er tunge

Hun mener dette er bedre enn å gå ut med de samme forebyggende tiltakene og rådene til hele befolkningen. Man bør heller finne de som har bruk for litt ekstra oppfølging og yte ekstra innsats her.

Det blir i familien

Har du noen andre i familien som bærer på noen kilo for mye – særlig foreldre og søsken, er sannsynligheten stor for at du også vil få noe ekstra å drasse rundt på.

Fedmeepidemi blant norske jenter?

Og det handler ikke bare om at hele familien har dårlige matvaner:

- Danske undersøkelser på bortadopterte barn som vokser opp hos nye foreldre, viser at de ender opp med å likne på sine biologiske foreldre, sier Heitmann, og legger til at hvis man skal forebygge på ordentlig vis, må man erkjenne de genetiske forskjellene.