Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Feter opp underernærte pasienter

Opptil halvparten av norske sykehuspasienter er underernærte. Med profesjonell kokk og flere mellommåltider vil Haukeland Universitetssykehus få opp vekta.

Anslag viser at 30-50 prosent av pasientene ved norske sykehus er underernærte, ifølge dietist Jennie Svensson ved Haukeland Universitetssykehus.

Personer med undervekt kan ha like store problemer som overvektige. Les mer her:

Når pasientene går ned i vekt, får de ofte lavere livskvalitet. Det tar lengre tid å bli frisk, og pasientene er mer utsatt for infeksjoner. Dette går også ut over sykehusets økonomi, ifølge Svensson.

- Det er anslått at minst 280 000 norske sykehuspasienter er underernærte årlig. Dette forlenger hver pasients innleggelsestid med to dager og gir en merkostnad på over en milliard kroner, forteller hun.

Piffer opp maten

Fra nyttår begynte derfor sykehuset med systematisk kartlegging av nye pasienters vekt og har satt seg som mål å tilby mer fristende mat.

- Det første vi skal se på, er om vi klarer å tilby flere måltider, gi flere valgmuligheter og sørge for at hvert måltid er varmt og appetittvekkende, forteller Svensson.

Alle avdelingene på sykehuset har daglige buffeter. På tre sengeposter, deriblant to kreftposter, har pasientene i et halvt år fått spesialtilpasset mat av en profesjonell kokk.

- Maten på disse postene er i praksis lik maten på resten av sykehuset, men kokken pynter den litt, heller i litt ekstra fløte og lager alternativer, forteller Svensson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Riktig kosthold forebygger prostataproblemer:

Ingen klager lenger

Fordi prosjektet er nytt, har ikke sykehuset noen resultater å vise til enda. Men ifølge Svensson har prosjektet, som opprinnelig er en dansk modell, høstet mye positiv respons.

- Ingen klager over at maten ikke er god lenger. Derfor kaster vi mindre mat enn før, sier Svensson og legger til:

- Ernæring er den enkeltbehandlingen som har størst betydning, derfor burde det være det første som tas tak i for nye pasienter. Alle sykehus bør dessuten ha et lignende prosjekt, oppfordrer Svensson.

Les mer om ernæring her: