Fetende lykkepiller

Lykkepillen og andre medisiner mot depresjon kan være fetende. Jo mer effektive medisinene er, desto større ser vektøkningen ut til å være.

Medisiner mot psykiske lidelser aktiverer gener som påvirker fettproduksjonen i kroppens celler, skriver Bergens Tidende.

Professor ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin, Vidar M. Steen, har med kollega Johan Fernø ledet forskningsprosjektet ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen.

Der kom de frem til at visse medisiner mot psykoser og depresjonpåvirker gener som regulerer fettsyntesen i kroppen. Men Steen presiserer at det ikke er grunn til panikk.

- Det er viktig å være klar over at det å være fet ikke gir økt risiko for sinnslidelser, eller omvendt, sier han til BT.

Høyere vekt av god medisin
For å finne hvilke gener som fører til økt vekt, isolerte forskerne lever og hjerneceller som var blitt behandlet med antipsykotika og antidepressiva. Det viste seg at et tjuetalls gener ble kraftig aktivert, og alle tilhørte fettsyntesen. Den største vektøkningen kom fra de mest effektive medikamentene.

Steen understreker at det ikke er forsket tilstrekkelig på dette, og skal nå undersøke om mekanismen som fører til overvekt har sammenheng med de mekanismene som gjør at medisinen fungerer.

Stor belastning
Ifølge psykiater Pål Abrahamsen er sammenhengen mellom vektøkning og medisiner et kjent fenomen innen hans fagområde. Han sier til BT at dette har vært et kjent problem helt siden de første medikamentene mot depresjoner og andre psykiske lidelser ble tilgjengelig tidlig på femtitallet.

- Legemiddelprodusentene har prøvd å gjøre noe med det, og hevder at de nyutviklete medikamentene skal være atskillig bedre enn de gamle, det vil si at bivirkningene er minimale. Men det ser ikke sånn ut. Majoriteten av de som bruker disse midlene må faktisk regne med å få en betydelig vektøkning. Noen slipper unna, men jeg har inntrykk av at det er de færreste, sier Abrahamsen.

Han legger til at vektøkningen er en ekstra stor belastning for mange av dem som er henvist til å ta disse medisinene.

 

Mozon, 23.02.2006