Fete kvinner får kreft

Når vekten øker, stiger også risikoen for brystkreft. Mosjon og sunt kosthold kan redde livet ditt.

- Våre undersøkelser viser hvor viktig det er med en stabil og sunn kroppsvekt for å unngå brystkreft, sier amerikanske forskere til nyhetsbyrået Reuters.

De har undersøkt sammenhengen mellom økt vekt og risiko for brystkreft hos voksne kvinner, og konklusjonen er klar: Kvinner som legger på seg mange kilo i voksenlivet, flerdobler risikoen for brystkreft.

Les også: Bedre piller mot brystkreft

- Ikke overrasket
Norske eksperter mener at den nye undersøkelsen peker på en viktig risikofaktor for den dødelige kreftformen.

- Disse resultatene kommer ikke som en overraskelse for oss. Vi vet fra før av at det finnes en sammenheng mellom usunt kosthold, fett, lite mosjon og risikoen for brystkreft. Overvekt har jo ofte også en sammenheng med en mer usunn livsstil, sier Lise Høie som er daglig leder i Foreningen for brystkreftopererte.

Nesten 3000 norske kvinner rammes hvert år av den farlige kreftsykdommen som i mange tilfelle fører til døden for pasientene. Derfor er det viktig for kvinner i alle aldre å følge med på forandringer eller klumper i brystene. Det er lettest å overleve sykdommen dersom den oppdages og behandles tidlig.

- Det er jo mange faktorer som kan påvirke risikoen for å utvikle brystkreft. Men generelt kan vi anbefale mosjon og et sunt kosthold som viktig for å redusere denne risikoen, forteller Høie til Mozon.

Skylder på hormonene
Over 44.000 kvinner deltok i den nye undersøkelsen som ble gjennomført av American Cancer Society. Konklusjonen viser at kvinnene som hadde gått opp mindre enn ti kilo i voksen alder, hadde langt lavere risiko for å utvikle brystkreft enn de som hadde lagt på seg mer enn 25 kilo.

Blant de som hadde gått opp mest i vekt, var risikoen for brystkreft med spredning tredoblet i forhold til de som hadde minst vektøkning.

En viktig grunn til denne sammenhengen kan være at kroppsfett øker nivåene av østrogen i kroppen. Høye nivåer av østrogener kjent for å ha en sammenheng med utvikling av brystkreft.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i denne ukens utgave av fagtidsskriftet Cancer.

 

Mozon.no, 24.05.2006