Fet, tørr eller blandet hud?

Hudpleie er viktig, og når du skal ut å handle produkter er det derfor en klar fordel å vite hvilken hudtype du har. - Det er store individuelle variasjoner, sier hudlege Ole Fyrand. Han forklarer hva som kjennetegner de ulike hudtypene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fet, tørr eller blandet hud?

Hudpleie er viktig, og når du skal ut å handle produkter er det derfor en klar fordel å vite hvilken hudtype du har. - Det er store individuelle variasjoner, sier hudlege Ole Fyrand. Han forklarer hva som kjennetegner de ulike hudtypene.

Av hudlege Ole Fyrand

Alle mennesker er forskjellige, og det gjelder også huden. Av praktiske årsaker deler vi huden inn i tre typer - tørr, fet og blandingshud. Det hjelper oss til bedre å forstå hvordan den daglige hudpleien skal utføres.

I barneårene har de fleste personer den samme matte og småporede hudtypen. Huden blir sjelden fet, og håret holder seg luftig og rent i flere uker. Hele kroppen har en karakteristisk og frisk barneduft. Huden forandrer seg derfor sterkt i pubertetstiden. Nå blir hele kroppen påvirket av kjønnshormoner. Talg­kjertlenes størrelse øker og dermed øker talgproduksjon sterkt. I puberteten dannes de tre forskjellige hudtypene. Ytterpunktene er tørr og fet hud, med en rekke av mange forskjellige blandingstyper imellom.

Fet hud

Fet hud har store talgkjertler og store porer. Den økte talgproduksjonen gir fet, glinsende hud og en grå gusten hudfarge. Blod­årene har en tendens til å utvide seg, og huden blir derfor lett rød. I begynnelsen er dette som regel forbigående, som ved rødming. Senere kan det vedvare. Personer med fet hudtype blir derfor etter hvert ofte rødmusset i ansiktet. I huden er det små grupper av utvidede småårer, slik vi ser det hos middelaldrende og eldre. Hudtypen er medfødt, men kan påvirkes av faktorer som vær og vind, solstråler, varme og kulde, krydret, varm mat og alkohol.

Den fete hudtypen har store, aktive talgkjertler og blodårer som har en tendens til å utvide seg. Den høye talgdannelsen kan gi fetlig glinsende hud og fett problematisk hår. Aktive talgkjertler øker sjansen for utvikling av akne (kviser). Både talgkjertel og blodårer påvirkes, med økende tendens til et rødmusset ut­seende og varige utvidede småårer i huden. Særlig middel­aldrende har en økt tendens til å rød hud og dannelse av nye, små blodårer over nesepartiet. Kipling fastslår at The blush that flies at seventeen, is fixed at fortynine .

Tørr hud

Tørr hud har små talgkjertler og porer, og det dannes lite talg. Huden blir derfor lett tørr, flasser og klør. Blodkarene har en tendens til å trekke seg sammen ved påvirkninger, og mennesker med denne hudtypen er ofte bleke.
Den tørre huden produserer ofte for lite talg og tørker lett ut. Den kan sprekke, flasse og klø, og det oppstår lettere eksem og infeksjoner. Mennesker med tørr hud har ofte tendens til atopisk eksem. Eksem kan komme som følge av at den disponerte huden tørkes ut når man bruker vann, såpe, andre fettløselige stoffer og kjemiske midler.

Tørr hud gir oftere kontakteksem. Daglig kontakt med avfettende stoffer i husholdning og renhold kan gi såkalt eksem på hendene. Hele 80 prosent av dem som har håndeksem, har en atopisk hudtype. Den tørre hudtypen kan også reagere sterkere på soling, med tidligere rynkedannelse (solaldring) i hudpartier som har fått mye sol.

Blandingshud

Blandingshuden har både fete og tørre hudpartier. I ansiktet er det ofte fete partier i pannen og i de midtre deler av ansiktet og tørre hudpartier på sidene. Dette variere fra person til person.

Tilrettelagt av Hege Eilertsen
mozon.no, oppdatert 14.08.2002