Fest-kalkulator

For livets glade jenter og gutter går solen aldri ned. Morsomt selvfølgelig, men det blir dyrt også. Trenger du motivasjon til å ta det ”litt med ro”? Med vår nye kalkulator får du kanskje den motivasjonen du trenger.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide Økonomi har tidligere gitt deg den populære Syndekalkulatoren, som ubønnhørlig viser deg hvor mye penger du bruker per år på kaffe, alkohol, tobakk, samt cafè og restaurantbesøk.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug.
Vis mer

For de ekte partyløvene blir imidlertid denne kalkulatoren for snill. Nå gir vi deg derfor en ny kalkulator som viser deg hvor mye dine totale festeutgifter blir i løpet av ett år.

På bakgrunn av aktiv undersøkende journalistikk har vi konstatert at det ikke bare er selve byturen som koster. For å se hvor mye penger du egentlig bruker på en helaften, må du nemlig også ta med utgiftene til vorspielet, selve byturen, transportkostnader, og ikke minst - de sterkt undervurderte "dagen derpå" kostnadene.

Kalkulatoren finner du her, eller ved å trykke på lenken øverst til høyre.

Der det hele starter: Vorspielet

Det høye prisnivået gjør at mange benytter enhver mulighet til å dra på vorspiel før de går ut. En hyggelig start på kvelden selvfølgelig, men de færreste av oss tar med vorspielet i regnestykket dagen etter, og det er etter vår mening feil.

Vi har derfor inkludert utgiftene til vorspielet i kalkulatoren.

Transport

Det er ikke alle som kan gå til og fra fest, transportkostnader må derfor også med. I kalkulatoren har vi tatt med transportkostnader til vorspielet, og ikke minst til og fra byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drosjeregninger er obligatorisk for mange. Det finnes riktignok de som aldri tar taxi, men du har også de som kjører taxi hver eneste gang de er ute, ikke bare på vei hjem, men også til og fra vorspielet.

Enkelte sverger også til kollektivtransport, en billig løsning selvsagt, men ikke alltid like fristende i høstmørket.

Selve byturen

Dette blir fort den dyreste posten. Ikke bare tar de populære utestedene blodpenger for å slippe deg inn, ofte følger de også opp med en irriterende garderobeavgift.

Det verste er likevel prisene på tobakk og alkohol, og har du spanderbuksene på blir det ekstra dyrt. En ekte halvliter med øl koster fort rundt 60 kroner, mens drinker nærmer seg hundrelappen. Går du tom for røyk kan du også legge til rundt 20 kroner ekstra for en 20-pakning.

Kvelden avsluttes ofte med nattmat, burger og kebab sjapper har det travelt når Ola Dunk er på vei hjem.

Noen få heldige blir også invitert på nachspiel, men kostnadene med det har vi valgt å utelate i denne omgang.

Dagen derpå kostnadene

I tillegg har du ”dagen derpå” kostnadene. Det er nok ikke uten grunn at landets videobutikker og ”junk-food” kjeder ofte har ukas største omsetning på søndager.

De mest (u)rutinerte partyløvene starter gjerne dagen derpå med en morraburger, eller egg og bacon på cafè. Deretter går det gjerne slag i slag, med herligheter som brus, potetgull m/dip og nytt påfyll av junk-food til den, for mange, obligatoriske videofilmen.

Kalkulatoren finner du her, eller ved å trykke på lenken øverst til høyre.