Det er moro mens du holder på, men ikke like stas dagen derpå - spesielt ikke hvis du sjekker kvitteringene i lomma... Foto: Colourbox
Det er moro mens du holder på, men ikke like stas dagen derpå - spesielt ikke hvis du sjekker kvitteringene i lomma... Foto: ColourboxVis mer

Fest-kalkulator

Jovisst er det gøy å gå ut med venner og kjente, men jaggu blir det dyrt. Vår oppdaterte party-kalkulator kan gi deg festbremsmotivasjonen du trenger.

På bakgrunn av aktiv undersøkende journalistikk gjennom flere tiår, har vi konstatert at det ikke bare er selve byturen som koster.

For å se hvor mye penger du egentlig bruker på en helaften, må du nemlig også ta med utgiftene til vorspielet, selve byturen, transportkostnader, og ikke minst - de sterkt undervurderte "dagen derpå" kostnadene.

Kalkulatoren er satt opp med enkelte standardsatser, og der har vi stort sett valgt rimelige alternativer. Hele poenget er imidlertid at du selv må fylle inn de tallene som passer best for deg.

Lykke til:-)

Merk deg at du får nærmere forklaring på de enkelte postene både i selve kalkulatoren (ved å trykke på spørsmålstegnet), og i teksten lenger ned.

Partykalkulator!
  Drikkevarer til vorspiel kroner
  Kjøp av tobakk til vorspiel kroner
  Transport til vorspiel kroner
  Transport TIL og HJEM fra byen kroner
  Inngangspenger kroner
  Totalt kjøp av alkohol og tobakk på byen kroner
  Dagen derpå - Dispril / frisk pust tabletter kroner
  Dagen derpå - Drikke / Snacks kroner
  Dagen derpå - Junkfood og film kroner
  Ganger i måneden du går ut: ganger
       
 
     
       

Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en mail til DinSide.Der det hele starter: Vorspielet

Det høye prisnivået gjør at mange starter med et vorspiel før de går ut. En hyggelig start på kvelden selvfølgelig, men de færreste av oss tar med vorspielet i regnestykket dagen etter. Det er etter vår mening feil, og utgiftene til vorspielet bør derfor tas med i kalkulatoren.

Transport

Transportkostnader må også med. I kalkulatoren har vi tatt med transportkostnader til vorspielet, og ikke minst til og fra byen. I kalkulatoren har vi lagt inn utgiftene til kollektivtransport som standard, men faller du for taxi-fristelsen må du selvsagt endre beløpet deretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve byturen

Dette blir fort den dyreste posten, og ikke uten grunn. De populære utestedene tar ofte blodpenger for å slippe deg inn, for så følge opp med garderobeavgift.

Det verste er likevel prisene på tobakk og alkohol, og har du spanderbuksene på blir det ekstra dyrt. En ekte halvliter med øl koster fort rundt 75 kroner, mens selv drinker uten paraplyer kan nærme seg 120 kroner. Enda verre blir det hvis du går tom for tobakk underveis, for selv om du ikke lenger kan røyke innendørs får du ofte kjøpt røyk likevel. Ja, mot et lite påslag naturligvis.

Kvelden avsluttes ofte med nattmat, det er ikke uten grunn at burger- og kebab-sjappene har det travelt når Ola Dunk er på vei hjem.

Noen få heldige blir også invitert på nachspiel, men kostnadene med det har vi valgt å utelate i denne omgang. Du får heller ta høyde for det i øvrige poster i kalkulatoren.

Dagen derpå kostnadene

I tillegg har du ”dagen derpå” kostnadene. Det er nok ikke uten grunn at landets kiosker og ”junk-food” kjeder ofte har ukas største omsetning på søndager.

De mest (u)rutinerte partyløvene starter gjerne dagen derpå med en morraburger, eller egg og bacon på cafè. Deretter går det gjerne slag i slag, med herligheter som brus, potetgull m/dip og nytt påfyll av junk-food til den, for mange, obligatoriske filmkvelden. Forhåpentligvis vet du selv hvilken gruppe du tilhører, men også disse tallene bør med i regnestykket.