Fertilitetstester utsetter fødsel

En ny fertilitetstest kan hjelpe kvinner å planlegge fremtidig svangerskap. I dag venter mange for lenge.

Med en ny fertilitetstest kan kvinner beregne hvor lenge de kan vente før de forsøker å bli gravide, skriver dailymail.co.uk. Testen skal vise antall egg i eggstokkene og forutse reservelageret for de neste to årene. Dette vil kunne hjelpe kvinner med å planlegge svangerskapet.

Det er mye å ta hensyn til når man planlegger å få barn.

LES MER: Før dere lager barn

Måler hormoner
Plan Ahead heter testen, som måler tre hormoner i blodet. Resultatet skal gi en pekepinn om antall egg i reserve, og spesielt kvinner som går en tidlig overgangsalder i møte kan ha nytte av dette.

Fertilitetsekspert og professor Bill Ledger ved universitetet i Sheffield har utviklet testen, som foreløpig bare er tilgjengelig på det private markedet.

- Mitt håp er at Plan Ahead spesielt vil hjelpe kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen. Ved å kombinere testingen av de tre hormonene kan vi tilby dagens mest nøyaktige mål av fremtidig fruktbarhet, sier han.

Venter for lenge
Ifølge nestleder ved Infertility Network UK, Clare Brown, er det ikke tvil om at mange venter for lenge med å stifte familie.

- Med alderen minsker sjansene for å bli gravid. Dessuten mangedobles muligheten for å spontanabortere i høyere alder, sier hun.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at stadig flere norske kvinner får barn i 30-årene. Fruktbarheten reduseres betydelig fra 35-års alderen, og mange kvinner som venter med å få barn opplever at det har blitt for sent.

Har du problemer med å bli gravid? En ny behandlingsform kan gjøre det enklere.

LES HELE SAKEN: Gravid med soneterapi

 

Mozon, 05.02.2006