Feriens billigste mobilsurf

Vil du betale 15 eller 1.000 kroner per megabyte du laster ned til mobilen din?

Vil du lese DinSide på mobilen i ferien? Eller følge med på sporten? Vår nye unike kalkulator gir deg oversikt over hvilke nettverk det lønner seg å velge, i de 20 vanligste ferielandene, for noen av de vanligste mobilabonnementene.

Ring smart i sommerferien

Faste priser - ikke i utlandet

Har du ett av mobilabonnementene der du kan surfe så mye du vil for et fast beløp hver måned? Det gjelder sjelden nedlasting når du er på ferie.

Her tikker takstameteret, og prisene varierer enormt:

Surf og slapp av i ferien. Bruker du mobilen smart, slipper du overraskelser når regningen kommer. Illustrasjonsfoto: istock
Surf og slapp av i ferien. Bruker du mobilen smart, slipper du overraskelser når regningen kommer. Illustrasjonsfoto: istock Vis mer


Velger du riktig, kan du betale fra 15 kroner per nedlastede megabyte. Velger du feil, risikerer du å måtte betale opptil 1.000 kroner for å laste ned akkurat de samme dataene.

Som med en rekke andre mobiltjenester i utlandet, er det ikke din mobiloperatør som setter prisene, men den lokale operatøren. Det lønner seg derfor å sjekke hvilket nettverk du bør velge - før du drar.

I verste fall ender du opp som den uheldige italieneren som misforsto kontrakten sin, og fikk mobilregning på 429.000 kroner.

Få oversikt

Dersom du ønsker å laste ned til mobilen din i ferien, bør du derfor skaffe deg oversikt over følgende:

 • Hvilke regler og priser gjelder for din operatør, og
 • Hvilke lokale operatører som lønner seg å bruke.
 • Det er nemlig ikke likegyldig hvilken operatør du velger. Prisforskjellene kan være enorme! Dersom du er på ferie med flere og dere har ulike abonnement, kan det også lønne seg å sjekke hvem som har feriens surfeabonnement, dersom dere for eksempel ønsker å benytte dere av karttjenester på mobiltelefonen.

  Vår nye kalkulator er en forenklet variant, som gir deg prisoversikt til de vanligste ferielandene, for noen av de vanligste abonnementene.

  KALKULATOR: Finn feriens billigste mobilsurf!

  Er ikke din operatør eller ditt abonnement med i kalkulatoren, råder vi deg til å gå inn på deres nettsider og sjekke priser og smarte operatørvalg med en gang!

  Stiller krav til mobiloperatørene

  Ifølge Anne Karin Lægreid Iversen, rådgiver i Forbrukerrådet, er det heldigvis ikke mange som brenner seg på mobilbruk i utlandet. - I fjor fikk vi nesten ingen henvendelser etter ferien. Dette er bare en antakelse, men jeg tror folk nå er klar over at det er dyrt å bruke mobilen i utlandet, sier Iversen til DinSide.no.

  De henvendelsene de fikk gjaldt imidlertid spesielt store beløp: En av klagerne hadde fått en mobilregning på nesten 50.000 kroner i ferien, fordi han brukte telefonen feil.

  Nå jobber Forbrukerrådet for at mobiloperatørene skal legge inn sperrer, slik at en skal slippe ubehagelige opplevelser når regningen kommer. Dette gjelder for bruk både i inn- og utland.

  - Vi ønsker at mobilselskapene skal pålegges å legge inn en slik sperre, med varsel når en går over en viss sum, sier Iversen.

  I utgangspunktet tenker Forbrukerrådet at dette skal være en flat sum, men at endringer selvfølgelig kan avtales, og at dette skal være skriftlig.

  Les DinSide på mobilen