Ferien er fettfelle

Det er ikke mangelen på gymtimer som gjør barna våre fetere. Lange sommerferier har skylda, mener forskerne.

Stadig flere barn sliter med vekta, og hele ett av fem barn mellom 8 og 12 år er overvektige, ifølge tall fra Ullevål Universitetssykehus.

Mange har ropt etter tiltak fra skolen, og krevd flere gymtimer, men en amerikansk studie tyder på at det ikke er nok. Det er nemlig i sommerferien ungene legger på seg raskest.

Forskerne bak studien mener at skolen og foreldrene må finne måter å oppfordre barna til å spise sunt og trene både på og utenfor skolen.

Les også: Her er Europas feteste:

Mangler struktur
Funnene i studien er ikke bare et amerikansk fenomen, mener klinisk ernæringsfysiolog ved Ullevål Universitetssykehus, Magnhild Pollestad.

- Vi ser at barna som kommer til kontroll hos oss, ofte har gått opp i vekt etter feriene. Sommerferien er en spesiell utfordring siden den er så lang, sier Pollestad.

Forskerne fra Ohio State University tror mangel på struktur i sommerferien kan være én av årsakene. Når barna går på skolen, har de begrensede muligheter til å småspise, og har faste tider for trening. På sommeren kan barna spise når de har lyst, og se på tv i stedet for å bevege seg:

- Barna koser seg mer med is og godteri. Samtidig skulle man tro at barna hadde mer tid til aktivitet når de har fri, men det veier nok ikke opp for at de spiser mer, tror Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Foreldrene må ta tak
Studien, som er publisert i tidsskriftet American Journal of Public Health, har fulgt 5.400 barn fra barnehagen og gjennom førsteklasse.

Selv om forskerne fastslår at skolebaserte tiltak ikke er nok til å bekjempe fedme blant barn, er det allikevel mening med slike tiltak, mener de. Ved for eksempel å lære barna mer om ernæring, kan spisevanene bli bedre, tror forskerne. Og norske politikere vil ha heimkunnskap inn i skolen igjen:

Pollestad synes fortsatt gym på skolen hver dag er et godt tiltak. I tillegg bør det legges mer til rette for aktivitet i barnas nærområder.

- Utearealene må bli enda bedre. Ellers må foreldrene være flinke til å aktivisere barna og prøve å beholde litt av strukturen selv om det er ferie, sier hun.

Lite aktivitet er usunt, men lite søvn er heller ikke bra for vekta:

Først opprettet 05.03.2007
Sist redigert: 04.06.2007