Mobil feriefrihet kan svi i lommeboken...
Mobil feriefrihet kan svi i lommeboken...Vis mer

Feriemobil - Det koster og smaker

Vi gir deg oversikten over hva du må betale for å bruke mobilen din i utlandet.

Du sparer deg for mye leting etter telefonkiosker og for mynttunge lommer ved å ta med mobiltelefonen til utlandet. Men det kan fort bli en kostbar fornøyelse. Både samtaler inn til og ut fra det lille vidunderet blir priset langt over det du er vant til hjemme i Norge.

Betaler også for inngående samtaler

Bruker du mobiltelefonen innenlands, betaler du kun for det du selv ringer. Dette gjelder ikke lenger når du bruker den utenfor landets grenser. De norske leverandørene har ikke egne nett i utlandet, og du må derfor betale for at samtaler til og fra din telefon går over andre leverandørers nettverk.

Får du samtaler hjemmefra, betaler den som ringer deg bare det han ville gjort om du befant deg innenfor landets grenser. Det overskytende faktureres på din regning. Det samme gjelder om du viderekobler hjemmetelefon eller andre telefoner til din mobil. De som ringer betaler prisen frem til det nummeret de slår, resten blir belastet din regning. Om du i tillegg har viderekoblet mobiltelefonen din til personsvartjenester (som slår inn når den er avslått eller utenfor rekkevidde for eksempel), blir belastningen dobbel. Du betaler for viderekoblingen til din mobil i utlandet, og koblingen tilbake til personsvartjenesten. Dette slipper du imidlertid unna om du benytter Netcoms personsvartjeneste eller Telenors mobilsvar.

Telefoner man mottar fra Norge i utlandet kan koste fra rundt en krone i minuttet i de billigste områdene (Sverige, Danmark, Finland) til 6-7 kroner i minuttet om du holder til under fjerne himmelstrøk som for eksempel Thailand, Mauritius og Seychellene. I noen tilfeller krever operatøren en engangspris i tillegg til dette beløpet.

Dekning

I Europa begynner etterhvert GSM-dekningen å bli ganske god. Du kan flere steder også velge operatører i 1800-nettet. Reiser du til USA blir det vanskeligere. Her må du som regel satse på å leie telefon, da det er 1900-nettet som er det mest utbredte der. Det betyr at du kan bruke sim-kortet fra telefonen din, men må leie selve apparatet der du er.

Oversikter over dekningen for Netcoms telefoner finner du her. Telenors oversikt ligger på deres hjemmesider.

Enkelt

Det er ikke noe teknisk prøvelse å ringe fra utlandet. Telefonen finner selv aktuelle nettverk. Kan du velge mellom flere, må du gjøre det via telefonen. Hvordan finner du ut i brukerveiledningen for din telefon. Ringer du til nummer i det landet du er, oppfører du deg som om du ringer fra hvilken som helst vanlig telefon i det landet. Det vil si at du slår nummeret slik det står i katalogen. Ringer du til norske nummer må du slå +47 før nummeret. Det gjelder også om du ringer andre norske mobiler uansett om de er i Norge eller utlandet.

I USA er det kun få mobiltelefoner på det norske markedet som vil virke. Trenger du telefon der og ikke har en av disse, kan du leie. Dette kan for eksempel reisebyrået arrangere for deg. Men vær klar over at det er svært dyrt, og at det kan være billigere å ringe fra vanlige telefoner.

Priser

Kan du ringe med 1800-nettet blir tellerskrittene som regel noe billigere enn om du bruker 900-nettet til å ringe hjem med. Er du den lykkelige eier av en dual-band telefon kan du altså skjære litt ned på telefonregningen i enkelte land. I svært mange land gir både Netcom og Telenor deg flere operatører å ringe med. Som i Norge vil disse operatørene ha noe varierende dekning, og mobiltelefonen søker automatisk opp den med best dekning der du er. Men i tilfeller der du kan benytte flere er det greit å vite hvilke som koster mest og minst.

Vil du vite hva det koster å ringe fra en del vanlige feriemål, kan du se 3989 TARGET="_top">her. Fullstendig oversikt for Netcom finner du på deres hjemmesider. Bruker du Telenor, må du ringe informasjonstelefonen 164. De kan gi deg tallene, og du kan i tillegg be om å få tilsendt priskatalogen for mobil i utlandet.

Vil du lese mer om bruk av mobil på feriereisen i utlandet, kan du lese 3983 TARGET="_top">denne artikkelen fra DinSide Bil.