Ferie på hytta - glem det!

KOMMENTAR: Gambling med en tolvdel av livet som innsats, er min konklusjon etter en kost-nytte-vurdering av norsk hytteferie.


Selv har jeg forkastet norsk hytteferie for lenge siden. Min personlige, men likevel systematiske kost-nytte vurdering viser at hytteferier innebærer alt for stor fare for mislykkede ferier - til en urimelig høy pris.

Jeg tilhører nemlig den store delen av befolkningen som søker varme i mine dyrebare ferieuker - og jeg lar meg ikke lure lenger.

Jeg har opplevd alt for mange norske såkalte "sommerdager" til at jeg i moden alder går på utsagn som "Norge er verdens deiligste land om sommeren".

Blant annet husker jeg fremdeles sommeren 1992, som jeg tilbragte inntullet i ullpledd på sørlandet, hvor dagstemperaturen sjelden steg over 12 grader i skyggen. Når innsatsen er så høy som fire uker hardt opptjente fridager, er den alt for stor til å kaste den bort på rulettspill som en norgesferie er.

På kostnadssiden skiller heller ikke en uke hytteferie seg stort fra andre og mer attraktive ferier for varmeelskere.

Dyr gambling


DinSides hyttekalkulator anslår kostnaden per bruksdag til en hytte med markedsverdi på en million kroner til omtrent 1400 kroner per dag hvis en bruker den 21 dager i året. Oppholdskostnadene er dermed oppe i 9.800 kroner per uke, og det er før kostnadene til transport og feriemat og -vin er tatt med.

Hva er hytta di verdt? Sjekk med hyttetakstkalkulatoren!

Hva synes du om hytteferie?

(Avsluttet)
Ja takk - begge deler for meg(33%) 235
Helt topp - vil ikke bytte med noen(27%) 189
Helt uaktuelt - her blir det sydentur(24%) 169
Har ikke hytte enda - men drømmer om å få(16%) 109
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mat- og vinbudsjettet på hytta kan fort komme opp i 1.000 kroner pro pers i en ferieuke, med alkoholvarer, grillmat og jordbær for hyggens skyld. En uhøytidelig rundspørring blant kolleger viste at de flestes hverdagsbudsjett på disse postene lå i underkant av tusenlappen. I ferien må en jo dessuten legge inn buffere i budsjettet for familieunderholdning ved dårlig vær - som det jo ofte er - med shoppingturer til Fredrikstad eller hvor det måtte være, og lekeland og sommershow langs kyststripen.

Normalt vil en selv ha valgt reisefølget til hytta, noe som i alle fall skulle sørge for en hyggelig atmosfære i ferien. Dessverre er det ikke alltid dette slår til. Både venner og familiemedlemmer kan fort bli gretne etter noen dager med innendørs kortspill og iskalde morgenbad.

Du regulerer selv avreisetidspunktet til hytta. Dermed er den lave risikoen for utrivelige avgangstider det eneste relative fortrinnet hytteferien har i forhold til andre feriemåter.

Slik jeg ser det, kan kost-nytte bildet for en ferieuke på hytta oppsummeres til:

 • Kostnadsnivå en uke: 10.000 kroner pluss minimum 1000 kroner per deltaker i mat, drikke og fornøyelser (dette er et veldig forsiktig anslag).
 • Risiko dårlig vær: høy
 • Risiko utrivelig reisefølge: middels høy
 • Risiko ukurante avgangstider: lav

Tryggere med Charter

Chartertur til Middelhavet blir et helt ok alternativ for oss varmekjære. Sjekk DinSides restplasskalkulator viser at en tur til Middelhavet lett kan oppnås for under 5.000 kroner pro pers.

Med 4 - 5.000 kroner per uke i mat og drikke ved Middelhavet kommer man svært langt. Man kan godt klare seg med halvparten uten å anstrenge seg noe særlig, men bare tenke litt over valg av spisested. Sluttsummen blir dermed et sted mellom 7.000 og 10.000 kroner pro pers - i samme størrelsesorden som på hytta.

Ulempene ved en chartertur er imidlertid ikke til å komme fra, for mitt vedkommende. Jeg har alltid følelsen av å være lett hermetisert og homogenisert på charterreiser, og noen garanti mot medpassasjerer som aldri har sett "Selskapsreisen" har man fortsatt ikke innført. I tillegg kommer den høye hyppigheten av ugudelige avgangstider både til og fra, som definitivt trekker nytten av turen ned.

Slik jeg ser det, kan kost-nytte bildet for en ukes charterferie oppsummeres til:

 • Kostnadsnivå en uke: 7.000 - 10.000 kroner per person
 • Risiko dårlig vær: lav
 • Risiko utrivelig reisefølge: middels høy
 • Risiko ukurante avgangstider: høy

Sikker vinner


En varmesøkende individualist med brukbare kunnskaper i engelsk og fingerspråk vil ha glede av mitt tredje alternativ for en best mulig ferieuke. Løsriver man seg fra hytta og chartermålene, blir det geografiske mulighetsområdet utvidet uendelig mye, og en kan komme seg på tur til hyggelige men mindre kjente småsteder - for eksempel på Korsika. Løst anslått, kommer fly tur/retur direkte til Korsika eller via Nice eller Sardinia med gode fergeforbindelser et sted mellom 2.500 og 4.000 kroner - la oss si 3.500 kroner. Avgangstidene er helt gangbare for normale mennesker, noe som er bra for feriehumøret både til og fra.

Ønsker man å forhåndsbestille hotell over nettet, er det vanskelig å komme under tusenlappen for et dobbeltrom, og 800 kroner for et enkeltrom. Av egen erfaring, vet jeg imidlertid at det fint lar seg gjøre å droppe bookingen til man faktisk er på øya. Det finnes flust av hyggelige små pensjonater til nærmere halve prisen av det som annonseres på nettet, som er svært aktuelle hvis en ikke har altfor høye krav til standard. For ikke å beskyldes for å operere med urealistisk lave anslag, budsjetterer jeg likevel med en pris per natt på 800 kroner i seks netter. Med mitt anbefalte budsjett på 4 - 5.000 kroner uken til mat og drikke, blir sluttsummen litt over 13.000 kroner.


 • Kostnadsnivå en uke: 13.000 kroner per person
 • Risiko dårlig vær: lav
 • Risiko utrivelig reisefølge: lav
 • Risiko ukurante avgangstider: lav
For én person dreier prisforskjellen seg om noen tusenlapper.

Den lave risikoen for en kjip ferie, gjør likevel at jeg år etter år investerer pengene mine i en sikker plass i solen helt for meg selv. Fordi jeg er verdt det.

Denne kommentaren ble første gang publisert i august 2004.