Ferdigmaten var ikke helt som forventet

Og hvor ble det av kyllingen...?

SAMME PRODUKT? Suppen fra Fjordland ser hakket mer innbydende ut på forpakningen enn i virkeligheten. Foto: Berit B. Njarga
SAMME PRODUKT? Suppen fra Fjordland ser hakket mer innbydende ut på forpakningen enn i virkeligheten. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et øyeblikk av latskap og manglende middagsideer kjøpte undertegnede en Thai Kyllingsuppe for å nyte "et perfekt velsmakende og mettende måltid", slik produsenten Fjordland selv beskriver produktet på egne hjemmesider.

Etter å ha fulgt anvisningene om å fjerne plastikken og varme suppen 4 minutter i mikroen, var det bare å anrette det rykende varme plastikkbegeret og slå seg ned ved middagsbordet. Dessverre innså jeg raskt at dagens middag kanskje ikke ble helt som forventet.

Plastikken fjernes, for å innse at dagens middagsvalg ikke var det beste. Foto: Berit B. Njarga
Plastikken fjernes, for å innse at dagens middagsvalg ikke var det beste. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

For mens bildet på forpakningen viser en fristende gul-oransje suppe, med store kylling- og paprikabiter og et dryss frisk koriander på toppen, er synet foran meg på middagsbordet et ganske annet.


Fargen på suppen er et sted mellom beige og grå, og retten ligner mer på et gytjebad enn noe jeg har lyst til å spise til middag.

SE OGSÅ: Denne burgeren ligner lite på originalen

Lite fristende innhold

DinSide har kontaktet Fjordland, som sier de har fulgt sine retningslinjer for produktfoto ved illustrasjon av sin Thai Kyllingsuppe.

De svarer følgende, når vi spør om de syns bildet på forpakningen gir et riktig bilde av produktet.

- Ved illustrasjon av produkter skal vi bruke samme innhold og mengde på bildet, som det faktisk er i pakningen. Det er ikke tillatt å bytte råvarer eller å vise et større antall av en ingrediens enn det produktet inneholder, forteller Anne Marit Rødland, kommunikasjonssjef i Fjordland.

Fjordlands retningslinjer tillater heller ikke å vise elementer som ikke følger med i pakningen, for eksempel tyttebær eller brød.

- Det eneste vi kan tillate, er å vise feks "pynt" som friske urter og liknende der det er naturlig, forklarer Rødland, som dermed forklarer den friske korianderen på bildet, som vi finner synlig lite av når vi inntar Thai-suppen.

Her kan du se flere eksempler på hurtigmat som ikke ligner på bildet på forpakningen

I strid med Matloven

Et annet problem med Fjordland-produktet, er at det kan være merket i strid med Matloven.

Det er Matlovens Forskrift om merking av næringsmidler som bestemmer hvordan matvarer skal merkes riktig. Deriblant heter det at i produkter der en ingrediens inngår i varebetegnelsen, i dette tilfelle kylling, skal mengden av ingrediensen angis.

På Fjordlands suppe står kylling kun opplistet i ingredienslista, uten å si noe om hvor mye kylling suppen faktisk inneholder.

40 gram kylling, eller cirka 12 biter, inneholder den feilmerkede kyllingsuppen. Foto: Berit B. Njarga
40 gram kylling, eller cirka 12 biter, inneholder den feilmerkede kyllingsuppen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


- Dersom ingrediensen inngår i varebetegnelsen, skal det i utgangspunktet angis i mengde på produktet. Uten at jeg kjenner til dette produktet, høres det ut som om en slik merking gjelder her, hvis ikke vil det bryte med kravet i forskriften, sier Arne Brørs, Seniorinspektør ved Mattilsynets distriktskontor i Oslo.

En mulig årsak til at mengden kylling ikke oppgis, kan være at den er relativt liten. 360 gram Thai-suppe inneholder nemlig bare 40 gram kylling - eller rundt 12 små kyllingbiter, som var resultatet av en intens letejakt i suppeskåla.

Til sammenligning er innholdet av vannkastanjer 55 gram, og rød paprika 46 gram, får vi opplyst av ferdigmat-produsenten.

Glipp av Fjordland

Ifølge Fjordland skyldes den mangelfulle merkingen en svikt i korrekturlesingen.

- Det er helt riktig at kylling burde vært kvantifisert. Fjordland har som retningslinjer å følge alle lovpålagte krav både til merking og på alle andre områder. Der det er krav om mengdeangivelse skal dette være korrekt merket på resten av våre produkter. Dette er sannsynligvis snakk om et engangstilfelle, og vi vil rette opp avviket så raskt det lar seg gjøre, sier Anne Marit Rødland.

Dette er innholdet i Thai Kyllingsuppe fra Fjordland.

Les også: Slik sjekker du hva maten inneholder