<strong>SPICY GRILL:</strong> Du gjør lurest i å krydre maten din selv. Foto: Colourbox
SPICY GRILL: Du gjør lurest i å krydre maten din selv. Foto: Colourbox Vis mer

Ferdig krydret kjøtt = bakteriebombe?

Den lettvinte løsningen er ikke nødvendigvis den beste.

Publisert
Sist oppdatert

Når sommerlivet og slaraffenlivet slår inn, står lettvint mat ofte høyest på lista. Grillmat er superpopulært, og her finner du masse spennende mattyper å velge mellom.

Ferdig krydret kjøtt er en av disse fristelsene. På late dager er det jo et greit alternativ. Eller er det nå egentlig det?

Les også: Disse ødelegger sommeren

Kan inneholde salmonella

Lettvint er det, men om det er bra for magen er en annen sak. Krydderblandingene som produsententen legger på det rå kjøttet, kan faktisk inneholde skadelige bakterier, ifølge Radon.se

Bakteriene trives nemlig godt på kjøttets overflate, og kan raskt utvikle seg til å bli flere.

Er du skikkelig uheldig kan det for eksempel være salmonella-bakterier i hvitt og sort pepper, som vokser dersom de ligger på rått kjøtt i romtemperatur. Bakteriene dør riktignok på grillen, men noen kan bli liggende igjen på skjærebrettet eller matfatet.

Les også: Dette bør du vite om grilling

Skift fat

- Bakteriene i krydderet kan bli overført til kjøttet, sier Marie Louise Danielsson Tham, professor i næringsmiddelhyggene ved universitetet i Örebro, til Radon.

Hun påpeker at grillet kjøtt alltid må plasseres på et rent fat - og ikke det fatet du først plasserte det rå kjøttet på.

Det er også viktig å huske på at kjøttet alltid skal oppbevares kaldt før du begynner å grille. På denne måten unngår du at bakteriene får formere seg i solsteiken.

- Det stilles høye krav til krydderet som blir brukt på det grillferdige kjøttet. Krydderet blir først varmebehandlet for at antall bakterier skal reduseres, sier Stefan Larsson ved Nordfalks i Göteborg, til nettsiden. Han jobber ved et av selskapene som selger ferdige krydderblandinger til kjøttindustrien.

Les også: Flere får salmonella om sommeren

Slik griller du sikkert

Matportalen.no gir følgende råd for sikker grilling:

Les også: Kjøttfellen du ikke vil gå i

  • Vask hendene før matlaging, mellom håndtering av ulike råvarer, før måltider og etter toalettbesøk
  • Sørg for at maten er tilstrekkelig varmebehandlet. De fleste bakterier drepes ved 70-80 grader. Fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter (som hamburgere, kjøttdeig og pølser) skal gjennomstekes. For hele kjøttstykker er det nok at overflaten stekes, ettersom det er der bakteriene finnes.

  • Se til at frossen mat er helt tint før du legger den på grillen.
  • Ikke bruk marinade som anvendes til rått kjøtt på mat som er ferdig stekt.
  • Oppbevar marinert kjøtt kjølig helt til den skal på grillen.
  • Ikke legg kjøttet på grillen før kullet er glødende og har fått en grå overflate.
  • Vend maten ofte. Flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
  • For å sikre at fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter er nok stekt, sjekk at kjøttsaften er klar - ikke rød eller rosa.
  • Separer rå og tilberedt mat. Vask eller bytt redskaper for tilberedning av forskjellige råvarer.

OBS: Gravide skal ikke spise kjøtt som ikke er fullstendig gjennomstekt, på grunn av fare for smitte med parasitten Toxoplasma. Slik spiser du trygt med barn i magen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer