Femkroningen blir verdiløs etter nyttår

Gamle femkronemynter uten hull mister all verdi om noen få dager.

<B>BLIR SNART NULL VERDT:</B> Det er om lag 40 millioner gamle femkronemynter i sirkulasjon i Norge i dag. Foto: Norges Bank/Per Ervland
BLIR SNART NULL VERDT: Det er om lag 40 millioner gamle femkronemynter i sirkulasjon i Norge i dag. Foto: Norges Bank/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november skrev DinSide at de hulløse femkronemyntene blir verdiløse etter nyttår, så det gjelder å bytte dem inn før den tid. Tiden fra november til i dag har gått fort, og nå er det bare noen få dager igjen til myntene blir verdiløse.

Norges Bank har anslått at det er rundt 40 millioner gamle femkronemynter i omløp, altså verdier for rundt 200 millioner kroner. Det er altså ikke ubetydelige summer som ligger gjemt i norske skuffer og skap.

Her leverer du myntene

Sitter du på en aldri så liten gullgruve av femkroninger uten hull, bør du samle dem og levere dem så fort som mulig.

Merk deg at vanlige banker ikke er forpliktet til å beksle inn myntene dine, men enkelte banker tilbyr likevel denne tjenesten.

Vil ikke din nærmeste bank ta imot pengene dine, kan du levere myntene til Norges banks hovedkontor i Oslo eller Norges Banks depoter driftet av NOKAS i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Vil droppe 50-øringen

Norges Bank skal sørge for at Norge har et effektivt betalingssystem, derfor vil det hele tiden skje endringer i hvilke mynter og sedler som skal benyttes.

Nå ligger det an til enda en omfattende endring: Tidligere i år varslet Norges Bank at de ønsket å pensjonere 50-øremynten.

Sentralbanken argumenterer med at den vesle kobbermynten ikke lenger sirkuleres som en ordinær betalingsmynt. Butikker bruker den for å gi tilbake veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side.

Saken er for øyeblikket sendt til høring, og det vil deretter være opp til Stortinget å bestemme skjebnen til 50-øringen. En eventuell tilbaketrekning av mynten vil bli kunngjort ett år før den opphører å være tvunget betalingsmiddel.

LES OGSÅ: Norge kan få nye penger

Skal være fleksible

Dersom 50-øringen blir trukket tilbake, vil det gå 11 år før Norges Bank ikke lenger har plikt til å ta imot gamle mynter.

Antageligvis er det mange som sitter med mynter og sedler som skulle vært vekslet inn for lengst. Noen har kanskje beholdt dem fordi de vil samle på dem, andre har kanskje håp om at de skal bli mer verdt.

Den gode nyheten er at dersom du sitter med sedler og mynter, der fristen for innlevering har gått ut, kan det hende Norges Bank tar dem imot likevel.

Sentralbanken skriver på sine nettsider at selv om de ikke har noen plikt til å ta imot disse pengene, ønsker de å være fleksible slik at tilbaketrukne sedler og mynter likevel vil kunne innløses i noen tid etter 11-årsfristen. Listen over hvilke mynter og sedler som fortsatt kan løses inn finner du her.

Norges Bank bekrefter også at den samme fleksible ordningen vil gjelde den gamle femkronemynten, men at man må regne med å betale et saksbehandlingsgebyr hvis man leverer myntene etter fristen.

LES OGSÅ: Se hva norske sedler skjuler