Det er mange meninger om hvordan en cv skal se ut, og hva den skal inneholde. Foto: Colourbox
Det er mange meninger om hvordan en cv skal se ut, og hva den skal inneholde. Foto: Colourbox Vis mer

Fem viktige CV-regler

Som du får bruk for nesten uansett hvor du søker.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange myter og meninger om hvordan en CV skal utformes. Derfor har organisasjonen som går under det «elegante» navnet Det europeiske senter for utvikling av erhvervsutdannelse (Cedefop) forsøkt å samle noen regler, som går igjen i de fleste land og blant de fleste yrker.

Organisasjonen har gjennom sine såkalte Europass-sentra kommet frem til fem punkter som alle bør lese før eventuelle oppdateringer av CV-en.

1) Konsentrer deg om det viktigste
En cv skal være kort; i de fleste tilfeller er to A4-sider mer enn nok. Europass advarer mot å bruke mer enn tre sider på CV-en. Om du bare har begrenset arbeidserfaring, bør du konsentrere deg om utdanning og spesielle kunnskaper som for eksempel språk.

2) Vær klar og konsis
Bruk korte setninger, fokuser på relevante deler av erfaringen din, og forklar eventuelle hull i cv-en (som for eksempel opphold i studiene, tid mellom jobber).

3) Form CV-en etter jobben du søker
Bruk for all del ikke samme CV, om du søker flere forskjellige typer jobber. Finn ut om CV-en samsvarer med den aktuelle jobben, og kutt ut det som ikke er relevant. Fremhev punkter som vil gjøre deg attraktiv for jobben du søker, men pass på at du ikke tillegger deg erfaring og kunnskaper du ikke sitter inne med.

4) Presentasjon er viktig
Det er ikke alltid arbeidsgiveren setter pris på for kreative CV-er. Hovedregelen er å bruke hvite ark, vanlige og lettleste fonter. Nav anbefaler Times New Roman eller Arial i størrelse 11.

5) Kontrollsjekk CV-en
Gå grundig gjennom CV-en etter at den er ferdig, blant annet for å unngå skrivefeil. Gjerne få noen til å lese korrektur på CV-en din, og la dem komme med forslag til forbedringer. Noen ganger er det lett å se seg blind på det man selv skriver, derfor er det lurt å få noen andre til å lese gjennom det du har skrevet.

SYV TIPS: Gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet
TI MYTER AVSLØRT: Bør du ha bilde av deg selv på CV-en?

Fulgte ikke reglene - fikk jobb

De fem punktene bør brukes som en generell veiledning. I enkelte tilfeller har det vist seg å gå i en annen retning enn alle andre kan få CV-en din til å stikke seg ut i mengden. I kreative jobber kan det være viktig å vise at du ikke er helt «A4».

Dette er svenske Anna Simonsen et godt eksempel på. For å få jobb opprettet hun en egen nettside, Annatjobb.nu, der hun blant annet publiserte en CV i Youtube-versjon. Alt dette under parolen «Gi Anna en annen jobb». Simonsen angrer ikke på det utradisjonelle CV-valget.

– Den har absolutt bidratt til at jeg har fått flere jobbtilbud. Jeg har også fått en del oppmerksomhet fra jobbcoacher, som synes ideen var jättekul, uttalte Simonsen til DinSide.


Artikkelen ble første gang publisert i 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer