<b>Nesten verdiløst</b> Ikke få hundrelapper er senket i samlingen av Pokemonkort. Men nærmest verdiløse er de nå. Foto: colourbox.com
Nesten verdiløst Ikke få hundrelapper er senket i samlingen av Pokemonkort. Men nærmest verdiløse er de nå. Foto: colourbox.comVis mer

Fem ting du aldri skulle samlet på

Noen ting blir mer verdifulle med årene, men slettes ikke alt.

Langt inne i kottet ligger skatten din, bunken med fotballkort eller samlingen med ølbokser (tomme) som en gang skal berge deg fra å spise kattemat som pensjonist. Tiden har kommet. Du pakker det pent sammen, tar bokstavelig talt på deg silkehansker for å håndtere bildene av Svein Grøndalen og Geir Karlsen i nesten "mint" tilstand. Stabler ølboksene pent i kasser, og begir deg av gårde til bruktbutikken.

Ler seg fillete

Det er flere grunner til at du kommer slukøret ut igjen. For det første må det være en viss etterspørsel etter tingene dine. Det må være andre som ønsker å betale penger for en nesten komplett samling norske ølbokser fra 1980-tallet.

Det andre vilkåret er at tingene du samler på ikke må være for vanlige. Om det finnes hundrevis av komplette samlinger i perfekt stand, blir ikke prisen høy.

- Det har på kort tid skjedd en nokså stor endring i bruktmarkedet, sier Solfrid Aasveig Johannessen i Bristol Antique i Oslo.

- Leker, som var så populært for inntil et år siden, har det vært et stort prisfall på. Duker og porselen har også falt veldig i popularitet. Gammelt Porsgrunn-porselen går dårlig. Noe samlere kjøpte dukkeservice til tusenvis av kroner. Det har falt voldsomt i verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som selger nå er glass, sier Johannessen. - Og det er også interesse for gamle lamper, men de er jo vanskelig å få tak i.

Det er stadig et friskt marked for spyposer, men ellers er det mange dårlige investeringer der ute.

1. Pokemonkort

Artikkelforfatteren har svidd av ikke så rent få kroner på pokemonkort til de håpefulle. Ofte hadde de alle kortene fra før, men pakken kunne inneholde et sjelden kort, derfor ...

Nå ligger det pokemonkort til salgs på eBay. Selv de sjeldnere går for under ti kroner. Samlinger med vanlige kort har rett og slett ingen omsetningsverdi.

På norske QXL selger en samler 2.850 samlekort, der budet i skrivende stund er 320 kroner. Av disse er over 700 kort Pokemon, men den hemmelige minsteprisen (hvorfor skal den være hemmelig?) er ennå ikke oppnådd.

2. Beanie-babies

Beanies Ikke den store avkastningen.
Beanies Ikke den store avkastningen. Vis mer


Beanie-dukkene var en farsott på 1990-tallet, da det hendte folk sto i kø utenfor butikkene når nye dukker hadde kommet. Mange anså dem som samleobjekter, men på eBay kan du kjøpe mange for en tier. Mer sjeldne dukker gir du en femtilapp for.

Det ble laget mange beanie-dukker, og skal du realisere det fulle potensialet i samlingen din, bør du nok vente til etter de første bemannede Mars-ferdene.

3. Juleplatter

Platter  De er i det minste fine, men noen stor verdi har de ikke.
Platter De er i det minste fine, men noen stor verdi har de ikke. Vis mer


- De ville du jo ikke hatt, sier en kilde i en annen antikvitetsbutikk vi var innom på vår runde i Oslo sentrum. Samtalen var kommet inn på uselgelige bruktgjenstander, og jeg hadde nevnt juleplatter.

Finn går juleplattene for 100 - 150 kroner stykket. Årets juletallerken fra Royal Copenhagen koster 579 kroner, så samlerne har hatt dårlig avkastning.

4. Kinderegg-leker

Kindereggoverraskelser stiller i samme klasse som figurene MacDonald gir bort sammen med barnemenyen. De er ikke helt håpløse, kanskje litt for fine til å kaste. Etterhvert har man en del av dem, og kanskje de er verdt noe?

Neppe mye. En samler på eBay selger 40 kinder-biler og traktorer. Foreløpig har budene kommet opp i 80 kroner, eller to kroner bilen. Men overraskende nok har det faktisk kommet fire bud.

5. OL-pins

Under OL på Lillehammer ga såvel arrangørene som sponsorene ut små pins/jakkemerker som det gikk sport i å samle på. En "nesten" komplett samling er til salgs på Finn for 5.000 kroner. Den teller rundt 250 merker, altså en pris på 20 kroner stykket.

Tidligere skal slike samlinger ha blitt solgt for over 40.000 kroner. Enkeltpins har kostet flere tusen.