Øverst fra venstre ser du: Cochliomyia hominivorax, en elefantsyk mann og skabb. Nederst fra venstre: Sårfluen "Tunga penetrans" og flatlus. Foto: Kollasj fra sciencephoto og wikipedia
Øverst fra venstre ser du: Cochliomyia hominivorax, en elefantsyk mann og skabb. Nederst fra venstre: Sårfluen "Tunga penetrans" og flatlus. Foto: Kollasj fra sciencephoto og wikipediaVis mer

Fem parasitter du ikke vil ha

Noen er verre enn andre, og disse stortives på kroppen din.

Det er sommer, sol og tid for ferie.

I den forbindelse kan det være greit å ha kjennskap til sine små fiender, altså parasittene, som kanskje kan bli fristet til å campe på din solbrune, nakne hud.

Her er fem ekle parasitter du helst vil være foruten.

Les også: Parasitt rammer badenymfer

Lus

Lus er et blodsugende insekt uten vinger, og kjennetegnes ved kraftig kløe. Det finnes mange arter, men hos mennesker er det hodelus og flatlus vanligst, ifølge Lommelegen.no.

Lusen overlever ved å bite og drikke blod av offeret sitt. Både hodelus og flatlus lever direkte på huden. De kryper, men kan heldigvis verken fly eller hoppe.

Har du fått hodelus? Se etter små egg som sitter limt fast på hårstråene. De er ofte nær hodebunnen og i nakken, eller bak ørene. Disse eggene er ovale og enten gråe, brune eller lyse. Hodelus smitter ved direkte kontakt mellom mennesker, og i perioder oppstår det lusepidemier på barneskoler og i barnehager.

Flatlus finnes i håret rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen, men du kan også få det på magen eller i armhulene. Denne lusa er bred og ser ut som en minikrabbe, skriver Lommelegen.no. Her sitter eggene vanligvis langt nede på hårene, og flatlus er kjent for å gi en kraftig kløe. Flatlus smittes som regel ved seksuell kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk her for å se hvordan du fjerner lusa.

Les også på KK.no: Er du for trendy for flatlusa?

Cochliomyia hominivorax

Dette er en plagsom parasitt, som ligner på en vanlig flue når den er voksen. Den voksne kvinne-parasitten, også kalt for sårflue, flyr rundt og leter etter dyr eller mennesker som har åpne sår. Målet er å legge hundrevis av egg langs kanten av såret, og etter noen timer klekkes eggene og larvene dukker opp.

Disse larvene er alt annet en hyggelige å ha i såret sitt. De graver seg nemlig et stykke inn i huden, hvor de har et etegilde. Etterpå faller de av og lander på bakken. Der blir de til en puppe, som da er mellomstadiet mellom larve og voksent insekt, noe som kan ta alt fra uker til to måneder.

Ifølge Wikipedia kan larven i verste fall føre til at offeret dør eller får vevskader. Parasitten finnes i Mellom-Amerika og i Karibia.

Les også: Bader du med bakterier?

Skabb

Du har sikkert hørt om skabb før. Dette er en sykdom som er forårsaket av midd, som er et lite edderkoppdyr, ifølge Lommelegen.no. Skabbmidden graver ganger og legger egg i hudens hornlag. Vanligvis er skabb hos voksne en seksuelt overførbar sykdom.

Det er ikke vanskelig å merke at du har skabb. Skabben gir nemlig en intens kløe, som forverrer seg etter varme bad eller om natten. Kjennetegnet er småkulete utslett, som ofte oppstår på penis, brystvorter, mellom fingrene eller på armer og hender.

Det tar fra 4-6 uker før reaksjonen utløses første gang du får skabb. Hvis du har hatt skabb tidligere, kan symptomene komme i løpet av et døgn.

Alle i husstanden må bli behandlet; både den som har symptomer, og alle andre som bor der. Dette gjelder også for seksualpartnere til den som har skabb. Du bør kontakte legen din for å få stilt diagnosen og for råd og veiledning dersom du har fått skabb.

Les også: Flere får salmonella om sommeren

Tunga penetrans

Denne parasitten går også under navnet sandloppe og «the chigoe flea», og er en lite sjarmerende type. Ifølge Wikipedia kan den bore seg inn under menneskers tånegler, og i verste fall forårsake infeksjoner som gjør at den rammede risikerer amputasjon.

Det er kvinneloppa som trenger seg inn i huden på offeret og legger hundrevis av egg, noe som kan ta opptil tre uker. Når hunnene dør og faller av, klekkes eggene og de nye fortsetter syklusen ved å bite seg fast.

Sandloppen finnes hovedsakelig i Sør-Amerika og i Afrika.

Les også: Se opp for ferieparasittene

Filariasis

Filariasis er en tropisk infeksjonssykdom som kan føre til blokkering av lymfekjertelen, ifølge Wikipedia. Dette kan igjen føre til en hevelse i legger, føtter og kjønnsorganer, i tillegg til at det gir en fortykket hud.

Når sykdommen er på sitt mest ekstreme blir den også kalt for elefantsyke, og er en sjelden sykdom i vestlige land. Den forekommer hovedsakelig i tropene, hvor 120 millioner mennesker er blitt smittet.

Det er trådlignende parasitter, som stammer fra nematode-ormer, som forårsaker dette. De sprer seg via insekter, spesielt mygg.