Hvordan kutte utgifter

Fem måter å spare penger på hver måned

Sparetipsene som sakte men sikkert kan gi deg bedre økonomi. 

STADIG BLAKK? Det fins relativt enkle måter å kutte utgifter på hver måned. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STADIG BLAKK? Det fins relativt enkle måter å kutte utgifter på hver måned. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syns du pengene flyr og ønsker å kutte utgifter hver måned? Du kan legge opp en strategi som hjelper deg å spare penger hver måned.

Reid Krohn-Pettersen, sjefsøkonom ved Norsk Familieøkonomi Nikolaisen og Rune K. Nikolaisen, mannen bak økonomibloggen Gjerrigknarken, har følgende fem råd som hjelper deg med å kutte i utgiftene.

1. Flytt boliglånet

Det er ofte mange hundrelapper, om ikke tusenlapper, å spare i måneden ved å flytte boliglånet til den gunstigste banken. Du kan begynne med å søke på nettsidene til bankene, du behøver ikke å dokumentere noe før du aksepterer tilbudet. På Finansportalen finner du oversikt over bankene med de beste rentene og vilkårene.

2. Bytt forsikringsselskap minst annethvert år

Også her er det mange hundrelapper å spare hver måned dersom du ikke har byttet på en stund. Forsikringskostnadene er som regel de neste dyreste kostnadene man har i husholdningen, etter boliglånet.

3. Sett opp budsjett

Dersom du skaffer deg oversikt over det siste årets forbruk i nettbanken, kan du sjekke hva pengene har gått til. Alt fra faste utgifter som lån og forsikring til hvor mange sko eller lyspærer du kjøpte i løpet av det siste året.

Før et enkelt husholdningsregnskap over utgifter som matvarer, drivstoff, restaurant, kino og sjekk månedlig om du ligger innenfor dine egne mål. Hvis ikke, så kan du redusere utgiftene der du makter det.

4. Lag middagsplan hver uke

Å være bevisst på de daglige innkjøpene i matbutikken kan føre til store kutt i utgiftene hver måned. Lag ukesmiddagsplaner for kommende måned, og sett deg som mål å handle én dag i uka – med utgangspunkt i middagsplanen din. Gjennomfører du planen og slutter å kjøpe snacks, godteri, brus og annen drikke når du har lyst, vil du se at utgiftene blir mindre.

5. Sjekk telefon- og databonnement

Hvilke abonnementer har du som betales automatisk via e-faktura og avtalegiro? Er det noen som du ikke bruker som kan kuttes ut? Vaner endrer seg, så her er det lurt å sjekke jevnlig.

Pass på at du har et abonnement som passer deg. Det er enkelt å ønske seg et stort forbruk, men enda smartere å tilpasse seg et billig forbruksmønster på mobildata – her kan du fort spare et par hundrelapper per måned.

Kanskje kan det lønne seg å kjøpe en Apple-TV og kaste dekoderen fra GET, Canal Digital eller Alltibox? Å strømme TV via Apple kan ofte lønne seg med flere hundrelapper i måneden.

Ikke bruk penger du ikke har

SJEFSØKONOM: Reid Krohn-Pettersen ved Norsk Familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen.
SJEFSØKONOM: Reid Krohn-Pettersen ved Norsk Familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen. Vis mer

Skal du lage deg en plan for å spare penger, er det først og fremst nødvendig å være klar over hva du må unngå for å bli ruinert og gå i minus hver måned, ifølge Reid Krohn-Pettersen, sjefsøkonom ved Norsk Familieøkonomi.

Og her er det noe som går foran det andre.

– Den verste tabben, er å glemme at kredittkort og forbrukslån faktisk er et lån, at man utsetter betalingen til «en eller annen gang». Å leve på kreditt er dyrt og skaper uvaner som er vonde og tøffe å vende, advarer Pettersen.

Han mener at det aller viktigste er å heller leve på oppsparte midler enn lånte midler.

Dette er Rune K. Nikolaisen enig i. Han er mannen bak økonomibloggen Gjerrigknarken, og han tror at de fleste tabber seg ut ved å bruke penger de egentlig ikke har.

– Istedenfor å kjøpe på kreditt og skyve problemene foran deg, bør du lage prioriteringsliste for å vite hva du trenger og har lyst på. Lista er perfekt å ha som ønskeliste til bursdag eller jul for andre i familien, foreslår Nikolaisen.

Dette bruker vi mest penger på

Pettersen mener at forbruk er en åpenbar ting de fleste av oss bruker svært mye penger på.

ØKONOMIBLOGGER: Rune K. Nikolaisen. Foto: Privat.
ØKONOMIBLOGGER: Rune K. Nikolaisen. Foto: Privat. Vis mer

– Spesielt siden lånerenten er lav, og lønnsutviklingen har vært positiv de siste ti årene, er det lett å se for seg at mange besøker restauranter, kaffebarer, reiser mer og shopper mer oftere enn før, sier han.

Statistisk Sentralbyrås siste tall viser at forbruksveksten i Norge ikke har avtatt, men fortsatt vokser, dette til tross for økonomiske endringer som oljeprisfall og oppsigelser.

Nikolaisen mener at de fleste av oss bruker det meste av pengene til bolig, transport og mat.

Samtidig tenker han at nødvendigvis ikke betyr at disse utgiftene er konstante og ikke kan endres – men at det krever litt av oss forbrukere.

– Må du bo sentralt og betale dobbelt som mye som utenfor sentrum? Kan du bruke sykkel istedenfor bil, tog, buss eller trikk? Gå også kritisk gjennom matvareinnkjøpet. Du kan for eksempel spare mye på å kjøpe butikkkjedenes egne merker fremfor de vanlige merkevarene, tipser økonomibloggeren.

LES OGSÅ:

Bekymret for nordmenns høye gjeld

Disse sløser mest

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!