Hvitløken bør knuses før du tilsetter den i maten, for å frigjøre de helsebringende stoffene. Foto: Colourbox
Hvitløken bør knuses før du tilsetter den i maten, for å frigjøre de helsebringende stoffene. Foto: ColourboxVis mer

Fem grunner til å spise hvitløk

... og tips til hvordan du slipper unna hvitløksånden.

Hvitløk er godt kjent fra kjerringrådene, men det er også gjort veldig mange vitenskapelige studier og forsøk på hvitløkens medisinske egenskaper. Ifølge nettmagasinet HerbMed, som har samlet forskningsmateriell og annen kunnskap om urtenes egenskaper, er det gjort 141 kliniske tester på hvitløk, i tillegg til 45 observasjonsstudier.

Knus hvitløken før du lager maten

Her er fem gode grunner for hvorfor du bør spise hvitløk. Og hvitløksånde er ingen unnskyldning for ikke å spise den sunne planten - nederst i artikkelen kan du se tips til hvordan du unngår å puste sidemannen på bussen i bakken ...

Forkjølelse: Flere vitenskapelige tester har vist at hvitløk hjelper mot forkjølelse. En studie fra Garlic Centre i East Sussex viste at de som tok hvitløkstilskudd jevnlig, reduserte risikoen for å pådra seg forkjølelse med 50 prosent. Og dersom de som spiste hvitløkstilskudd likevel skulle pådra seg forkjølelse, kunne de se fram mot en raskere rekonvalesens enn de som ikke hadde spist hvitløkstilskudd.

Hjerte: Forskere ved University of Alabama i USA fant at hvitløken var rene hjertemedisinen. Den får nemlig blodårene til å slappe av, og dermed flyter blodet fint - og hjertet trenger ikke å jobbe så hardt. Det er de svovelholdige stoffene som dannes når allicinet i hvitløken brytes ned, som har den positive effekten på blodårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitløk er hjertemedisin

Kreft: Flere populasjonsstudier viser at det er en sammenheng mellom økt inntak av hvitløk og redusert risiko for enkelte krefttyper, som mage-, tykktarm-, bukspyttkjertel- og brystkreft. I tillegg viser blant annet en klinisk studie av 5000 kinesere at tilskudd av allitridum (hvitløksekstrakt) og selenium reduserer risikoen for svulster med 33 prosent, og risikoen for magekreft med 52 prosent. Dette ifølge amerikanske Netional Cancer Institute.

National Cancer Institute anerkjenner hvitløk som en av flere grønnsaker med antikreft-egenskaper. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler et daglig inntak på mellom 2 og 5 gram frisk hvitløk, som tilsvaret cirka ett fedd.

Allergi: En undersøkelse fra England, publisert i The British Journal of Clinical Phytomedicine, viste at så mange som 80 prosent av pollenallergikere fikk lettere symptomer når de tok kosttilskudd med hvitløk.

Forsøkspersonene rapporterte færre tilfeller enn de hadde regnet med av sviende øyne, rennende nese, kløing bakerst i ganen, nysing og tretthet. Det ble ikke funnet noen bivirkninger, og ingen av pasientene rapporterte at de hadde fått dårlig ånde i løpet av forsøksperioden.

Hvitløk mot pollenallergi

Blodtrykk: University of Adelaide gjennomførte i 2008 en analyse av 11 tidligere studier, og fant at et jevnlig inntak av hvitløk kan redusere høyt blodtrykk. Jo høyere blodtrykket på pasientene i studiene var, jo større effekt hadde hvitøksinntaket.

I en artikkel om studien i BMC Cardiovascular disorders, rapporterte forkningsleder Dr. Karin Ried, at effekten av hvitløktilskuddet var sammenliknbart med effekten av betablokkere, som gjerne tas for tilstanden. Dette skriver International Reporter.

Flått: Det er ikke helt sesong for å tenke på flått ennå, men det kan jo være verdt å skrive bar øret til lenger utpå året når humla begynner å suse igjen: En studie fra svenske Lundt universitet viser at hvitløk virker avskrekkende på flått - slik at bitt unngås.

Svenske parkarbeidere har benyttet tipset med godt hell, og arneidere som tidligere ble bitt av flått flere ganger om året, får ikke bitt når de spiser hvitløk.

Rolf Gustafson, som er infeksjonslege ved Huddinge universitetssjukhus og ekspert på flått, kommenterer hvitløksfunnet slik:

- Det virker jo forskjellig på forskjellige mennesker, men det har gitt effekt. Det gjelder bare å ta hvitløk jevnlig, sier han til den Aftonbladet.

Hvitløk beskytter mot flått

Unngå hvitløksånde

Hvitløksånden er hvitløksspisingens faste følgesvenn, men det er mulig å ta hvitløk for helsas skyld og likevel gå fri for hvitløksånde. Løsningen heter hvitløkskapsler. Tar du disse i stedet for frisk hvitløk, slipper du også unna ånden.

Men kan du ikke unnvære hvitløk i maten, finnes det er par kjerringråd som skal ha en viss effekt:

1. Bruk munnskyllevann etter hvert måltid med hvitløk.
2. Spis persille til og etter måltider med hvitløk.

Har du andre tips til hvordan man kan bli kvitt hvitløksånden, så skriv det inn i debattforumet nedenfor.