<B>HELDIG:</B> Denne mannen fra Horten fikk en Samsung 40' LED-TV og blu-ray-spiller for 500 kroner gjennom en såkalt øresauksjon, ifølge Bidit.eu. Vårt tips er likevel å være svært kritisk til slike auksjoner.
HELDIG: Denne mannen fra Horten fikk en Samsung 40' LED-TV og blu-ray-spiller for 500 kroner gjennom en såkalt øresauksjon, ifølge Bidit.eu. Vårt tips er likevel å være svært kritisk til slike auksjoner. Vis mer

Fem grunner til å holde seg unna

En rekke nettauksjoner frister med dyre produkter til vanvittig lave priser. Men vårt klare tips er å holde seg unna.

En mann fra Horten kan virkelig juble etter å ha kapret til seg en blu-ray-spiller og en flunkende ny 40 tommers LED-TV fra Samsung. Prisen? Den symbolske summen av 500 kroner.

Det vanvittige kuppet ble gjort på Bidit.eu, en av de mange og populære øresauksjonene som har dukket opp på nettet de siste årene.

- Satt oppe halve natta for å by... og det lønte seg, skriver den heldige budvinneren på auksjonens nettsider.

Det er ikke rart folk lar seg friste av de latterlig lave prisene på slike øresauksjoner. Men sannsynligheten for at du får et av disse produktene du byr på til en god pris, er særdeles liten. Så små er sjansene for å gjøre et auksjonskupp, at du rett og slett bør holde deg unna disse auksjonene.

Dette er konklusjonen vi kan trekke, etter at DinSide har gått disse øresauksjonene etter i sømmene i snart et år. Nedenfor kan du se de viktigste grunnene vi har kommet frem til, for å konkludrere med at en bør være skeptiske til slike auksjoner:


1. Kontorer i utlandet
Mange av øresauksjonene har hovedkontor (eller i noen tilfeller eneste kontor) på Malta, Kypros eller et eller annet sted langt unna kalde Norge. Det betyr at det kan være svært vanskelig å henvende seg til bedriften, dersom du skulle ha spørsmål eller klager angående en auksjon eller et produkt. Nettsidene oppgir ofte bare en e-postadresse som kontaktinformasjon. Dette er rett og slett for dårlig. På tross av at mange produkter selges til lav pris, er det mange norske kunder som bruker mye tid og penger på slike nettsteder. Det burde derfor være mer informasjon om hvordan en kan komme i kontakt med selskapet, som tross alt skal levere disse produktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Dyre bud, liten verdi, mikroskopiske vinnersjanser
Du får svært lite igjen for det du betaler for. Budene du kjøper er svært dyre i forhold til verdien. Når du betaler inntil ti kroner for et bud som er verdt ti øre, vet du at du får lite igjen for pengene. Til og med direktører i en av de mest populære øresauksjonene, innrømmer for DinSide at det kan bli svært dyrt å delta i slike øresauksjoner. Budene gir derimot betydelig avkastning for personene som står bak disse øresauksjonene. Eksempelvis ble en iPhone solgt for 2349,8 kroner på Bidit.eu. Forutsetter vi en budpris på fem kroner, vil selskapet sitte igjen med mye over 100.000 kroner etter endt auksjon. Litt av en fortjeneste, det ja!

3. Budrunden blir aldri ferdig
Budene du legger inn på slike auksjoner er tidsbegrenset, gjerne til et par minutter. Det betyr at hver gang det kommer inn et nytt bud, så teller klokken fra to minutter og ned til null. Hvis det ikke legges inn flere bud, får du produktet til den prisen du har bydd. Problemet er at det alltid kommer inn et nytt bud. I løpet av de siste ti sekundene av budrunden skal du være sikker på at en annen person legger inn et nytt bud, og tidtakeren tilbakestilles. På den måten vil budrundene fortsette å trippe og gå, nesten til det uendelige.

Kim Jansson er journalist i DinSides økonomiredaksjon
Kim Jansson er journalist i DinSides økonomiredaksjon Vis mer


4. Samme auksjon i flere land
Mange øresauksjoner har nettsider i flere land. Og disse nettsidene deler mer enn samme logo. For som regel er det de samme produktene som auksjoneres bort i alle land. Det betyr at du konkurrerer mot adskillig flere budgivere enn de som finnes her i Norge. Dermed minker vinnersjansene betraktelig.

5. Total mangel på innsyn
Det som kanskje burde få deg til å heve mest på øyebrynet, er mangelen på innsyn i slike nettauksjoner. Hvem er det som legger inn bud? Kan nettauksjonen selv legge inn fiktive bud? Alt vi får kjennskap til, er brukernavnet på siste budgiver. Vi skjønner at auksjonene ikke kan dele ut personlig informasjon om kundene sine, men der ligger også problemet med slike auksjonsmodeller.

Gode grunner til å handle?
Finnes det noen argumenter for å handle i slike nettauksjoner? Ja, selvfølgelig. Selv om sjansene er små, skal det i prinsippet være mulig å gjøre et skikkelig kupp i en slik auksjon. Og på tross av at budene er dyre i forhold til verdi, koster ikke en budpakke (som ofte inkluderer ti bud) mer enn litt mer enn en vanlig lottokupong. Dessuten er det etter det DinSide kjenner til, er det ingen forbrukermyndigheter i noen land som har forbudt eller stoppet slike auksjoner, ei heller i Norge. Forbrukerombudet konkludert med at denne typen auksjoner ikke er ulovlige.

Men vær skeptisk. For sjansene for å stikke av med et skikkelig kupp er ekstremt liten. Sjansene for å bruke opp masse tid og penger er derimot betydelig større.

DINSIDE FØLGER SAKEN: