Lite gir bedre avkastning.
Lite gir bedre avkastning.Vis mer

Fem ganger bankrenten!

Det var en mild vinter på Østlandet og nå kan du kjøpe tørr bjørkeved 15-20 prosent billigere enn hva den vil koste om få måneder.

Fyrer du med ved om vinteren? Har du ledig plass til en favn eller to? Da bør du kanskje overveie å kjøpe veden nå. Ifølge Rune Østgård, redaktør av bladet Norsk Ved, er normalprisen for en favn bjørkeved som er godt tørket, kappet i 30 cm kubber og kløyvet 1.450 kroner pr. favn pluss moms.

LES OGSÅ:

Høy avkasting

- Men jeg tror nok det er noen som ligger inne med lager etter en forholdsvis mild vinter, sier Østgård, som mener man nå kan kjøpe den samme veden til 1.200 kroner favnen.

Det er en rabatt på 17%.

Etter en beinkald vinter 95/96 og en ganske kald 96/97 var det nok stor optimisme i vedbransjen. Til tider lå prisene et par hundre kroner høyere pr. favn enn dagens normalpriser og det var forholdsvis god business å produsere ved.

Sist vinter var langt mildere, og i lokalavisene i landkommunene rundt Oslo averteres blandingsved for 1.000 kroner pr. favn.

Noe mye moms er det heller ikke.

Fem ganger bankrenten

Om det blir en normalt kald vinter igjen, hvilket det vel er rimelig å anta, vil vedprisen om syv-åtte måneder igjen ligge på 1.450 kroner pr. favn. Da vil avkastningen av et kjøp nå utgjøre omtrent 20%, eller fem ganger det man får i banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen virker også meget begrenset. I verste fall stiger ikke vedprisen i det hele tatt, og da er gevinsten null.

Tiden gjør jobben

Prisen på 1.200 kroner for en favn ved er for tørr ved som ble hugget vinteren 96/97 og som har tørket siden. Utørket ved, som ble hugget nå i vinter, er kanskje ytterligere 100-200 kroner billigere pr. favn.

Har man et sted der man likevel pleier å lagre ved, er det bare å fylle opp. Til november er veden tørr - tiden har gjort jobben og ytterligere bidratt til 10-20% avkastning på sparepengene dine.