Fem enkle tips for å snu minus til pluss

Slik får du kontroll på økonomien.

<b>BLAKK?</b> Det skal ikke så mye til å få bedre råd. Lag en plan for hvordan du skal disponere pengene dine, og hold deg til den. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BLAKK? Det skal ikke så mye til å få bedre råd. Lag en plan for hvordan du skal disponere pengene dine, og hold deg til den. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 49 prosent oppgir at de går tomme før lønningsdag. Da kan veien til betalingsproblemer være kort. Går du i minus hver måned, er du helt nødt til å gjøre noen justeringer.

Følger du våre fem enkle råd, kan du snu minus til pluss før året er omme.

1. Sett opp budsjett

Nøkkelen til en økonomi i balanse, er å ikke bruke mer enn man har. Det første du må gjøre er å skaffe deg en oversikt over forbruket ditt.

Budsjettering kan gjøres enkelt, og mange banker har verktøy du kan benytte i nettbanken. Beregn hvor mye du må sette av til faste utgifter, og legg en plan for hvordan du skal disponere resten av pengene.

Skal budsjetteringen ha noe for seg, må du holde deg til planen du har lagt.

Mange synes nok NRK-lisensen er dyr de to gangene i året den kommer. Med regningskonto sprer du belastningen over hele året. Foto: BERIT B. NJARGA
Mange synes nok NRK-lisensen er dyr de to gangene i året den kommer. Med regningskonto sprer du belastningen over hele året. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


2. Opprett regningskonto

Del årets faste utgifter (lån, strøm, forsikringer, NRK-lisens, barnehage med mer) på tolv og overfør dette beløpet pluss en liten buffer til en regningskonto på lønningsdag hver måned.

Med regningskonto får du en forutsigbar økonomi gjennom året, uavhengig av når det er forfall på de største regningene.

3. Fast sparing

Det er lettere å spare hvis pengene «forsvinner» fra konto før du rekker å bruke dem. Vi anbefaler at du setter opp fast sparing som trekkes fra konto på lønningsdag. For langsiktig sparing vil fondssparing gi best avkastning, men da må du tåle at verdiene svinger litt.

Skal du spare til noe du skal bruke penger på det nærmeste året, eksempelvis en ferie eller et oppussingsprosjekt, er det lurt å ha pengene på en høyrentekonto. Med fondssparing til kortsiktige spareformål, kan du risikere at verdiene har falt akkurat i det du trenger dem.

4. Kutt sløsinga

For mange vil det være en tankevekker å se hvor mye penger man faktisk har brukt på klær, kafebesøk og abonnementer man får mer eller mindre igjen for. Denne journalisten fikk en liten aha-opplevelse da jeg gikk gjennom kontoutskriften og så hvor mange kafebesøk jeg faktisk hadde i barselpermisjonen.

Tør du sjekke? Få svaret med en gang med Dinsides sløsekalkulator

5. Få ned prisen

Hvert år går det med mye penger til renter, forsikringer, strøm, mobil og ulike abonnementer. Her kan det være gode penger å spare. Dinside-kollega Berit B. Njarga sparte nylig 5.000 kroner i året bare ved å bytte forsikringsselskap.

Sjekk prisene