Fem bankkorttabber du må styre unna

Unngå å bli svindlet, eller loppet for gebyrer.

KONTANTUTTAK? Dropp kredittkort til uttak i minbank, og velg riktig minibank om du tar ut valuta i Norge. Foto: PANTHER MEDIA
KONTANTUTTAK? Dropp kredittkort til uttak i minbank, og velg riktig minibank om du tar ut valuta i Norge. Foto: PANTHER MEDIA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både svindel og høye gebyrer kan utgjøre en liten hyggelig kostnad når du drar kortet. Og fella kan du gå i både her hjemme og i utlandet.

Her er fem ting du bør passe deg for, som kan føre til ekstra kostnader.

LES OGSÅ: Derfor kan mobilbetaling utgjøre en risiko

#1: Skimming av bankkortet

Er du på ferie i utlandet og ser en minibank med et litt tvilsomt utseende, kan det være smart å styre unna. En av Dinsides egne journalister opplevde for noen år tilbake å få bankkortet kopiert i en minibank av denne typen, som Gizmodo beskriver her.

Også her hjemme har det vært tilfeller av skimming, blant annet ved betaling med kort på bensinstasjoner. Oslo-politiets skimmingavdeling råder blant annet om å velge en annen minibank om noe virker rart eller annerledes.

#2: Betale i tvilsomme nettbutikker

SERIØS? Er du i tvil om nettbutikken har en skikkelig betalingsløsning, bør du velge en annen nettbutikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SERIØS? Er du i tvil om nettbutikken har en skikkelig betalingsløsning, bør du velge en annen nettbutikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Stadig flere får bankkortet sitt misbrukt, uten at det fysiske kortet er blitt stjålet, ifølge Finanstilsynet.

Her skal en av hovedsynderne være tvilsomme nettbutikker, som blant annet tilbyr lite sikre betalingsløsninger.

Slik kjenner du igjen trygge betalingsløsninger, og styrer unna falske nettbutikker.

#3: Valutauttak i Norge

Å ta ut valuta i Norge før ferien, er så langt vi vet ikke knyttet til svindel og ulumskheter. Derimot kan valget av «feil» minibank føre til svært store ekstrakostnader, i form av gebyrer.

Valutauttak i en bank du ikke er kunde hos, kan nemlig koste deg et tresifret gebyr. Da Dinside sjekket slike gebyrer sist, måtte du ut med 150 kroner i en av minibankene – i rent gebyr.

Les også hvorfor du betaler ekstra for kortbruken i Danmark.

#4: Ta ut penger med kredittkortet

Selv om nordmenn helst betaler med kort, er du fortsatt avhengig av kontanter i svært mange land, også i Europa.

Da bør du være obs på at det å ta ut kontanter med kredittkortet kan påføre deg ekstrakostnader.

Årsaken er at til tross for at de fleste kredittkort har en rentefri periode på opptil 45-50 dager, er dette ikke tilfellet for kontantuttak.

Tar du ut penger med kredittkortet, risikerer du altså at renta løper fra dag én, slik tilfellet var for ti av ti kredittkort vi undersøkte i 2013.

#5: Betale med «norske» kroner i utlandet

DROPP NORSKE KRONER: Får du valget, bør du si nei takk til å betale i norske kroner, for eksempel på Harryhandel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DROPP NORSKE KRONER: Får du valget, bør du si nei takk til å betale i norske kroner, for eksempel på Harryhandel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Blant annet på harryhandel i Sverige kan du bli spurt om å betale i norske kroner i betalingsterminalen.

Det bør du derimot takke nei til.

- Dette er en regel helt uten unntak: Du bør alltid betale i lokal valuta. Så dersom du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller svenske, skal du alltid velge svenske kroner, uttalte forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea da Dinside skrev om dette i november i fjor.

Dette skal også gjelde i andre land enn Sverige.

Årsaken er at butikkene selv bestemmer valutaen, som kan være langt mindre gunstig enn den du får gjennom banken.

LES OGSÅ: Her registrerer de all din kortbruk i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer