IKKE DROPP KAFFEPAUSEN: Denne typen sosiale sammenkomster på arbeidsplassen kan gi bedre helse, viser fersk forskning. Foto: Colourbox.com
IKKE DROPP KAFFEPAUSEN: Denne typen sosiale sammenkomster på arbeidsplassen kan gi bedre helse, viser fersk forskning. Foto: Colourbox.comVis mer

Felles kaffepauser kan gi lenger liv

Personlige relasjoner på jobb gir bedre helse.

Fersk arbeidslivsforskning fra Universitetet i Tel Aviv, viser at det fins gode grunner til å menge seg med kollegene mens man er på jobb.

Pausene du tar sammen med dine medkolleger kan nemlig resultere i bedre helse.

Viktig med personlig støtte

Den israelske studien har fulgt 820 arbeidstakere gjennom 20 år, gjennom å følge med på helsejournalene deres og evaluere de sosiale forholdene på arbeidsstedene deres.

I studien ble deltakerne spurt om sitt forhold til de overordnede og sine medkolleger, og hvorvidt de var vennlige og lette å prate med.

Resultatene viser blant annet at jo mer sosial du er på jobb, jo bedre kan det være for helsa. Forskerne konkluderer nemlig med at personlig støtte på arbeidsplassen er en av de viktigste indikatorene for fremtidig helse. De mener at de ansatte som faktisk opplever slik støtte har større sannsynlighet for et lenger liv.

Les også: Felles CV-standard forenkler jobbsøkingen

Økt dødsrisiko

I løpet av de 20 årene studien foregikk, døde 53 av deltakerne. Av disse 53 hadde de aller fleste oppgitt å ha få sosiale relasjoner med sine kolleger.

Alt i alt hadde deltagerne som rapporterte om dårlig kontakt med sine kolleger 140 prosent større risiko for å dø i løpet av 20-årsperioden studien foregikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltakerne i studien var i alderen 25 til 65 år.

Flere sosiale møteplasser som kaffekroker, og interne sosiale nettverk for samtaler av mer personlig art, er måter å gjøre arbeidsplassen mer gunstig for medarbeidernes helse, anbefaler de israelske forskerne.

Les også: Slik synder vi på jobb