Feite folk overalt

For første gang er det flere overvektige enn sultne mennesker i verden. Og det er ikke bare i vesten vi blir feitere.

Verdens Helseorganisasjon slår nå alarm. I dag er én milliard av verdens 6,5 milliarder mennesker overvektige. 300 millioner av dem lider av fedme. Til sammenligning sulter 800 millioner mennesker.

For første gang i historien dør flere mennesker som følge av overvekt enn av underernæring.

Den vestlige livsstilen med mye fett og sukker, brus og junkfood, bilkjøring og tv-titting gjør at hele verden blir tykkere.

Ikke overrasket
- Det forbauser meg ikke, og dette er en utvikling som vi i fagmiljøet har visst om lenge. Vektøkningen er global, med noen få unntak som for eksempel afrikanske land sør for Sahara og India, sier forsker og lege Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet til Mozon.

I følge WHOs rapport er økningen størst i utviklingslandene som følger den vestlige livsstilen. Der lever overvektige og sultne barn side om side.

- Situasjonen er nok mer alvorlig enn tallene viser, fordi vi vet at folk underrapporterer om sin egen vekt. Dessuten er det en myte at dette er et rikdomsfenomen i den vestlige verden. Det er land som er i overgangen fra fattig til rikt som har de største problemene, understreker hun.

Mer grønnsaker
Kina er ett eksempel hvor mennesker stadig spiser mer kjøtt og fett, samtidig som aktivitetsnivået minker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i ernæring, Barry Popkin, foreslår økt forbruk av frukt og grønnsaker for å ta problemet ved roten. Det skriver BBCNews.

En annen studie som ble presentert samtidig med WHO-rapporten, peker på at pengene man legger i mat har mye å si for om den er sunn eller ikke. I Japan bruker gjennomsnittsfamilien en fjerdedel av inntektene sine i mat, og der har man en av de minst overvektige befolkningene i verden. I USA er fedme et stort problem, og der bruker man bare en syvendedel av inntektene på mat.

 

Mozon.no, 17.08.2006