Feit av kantina

Varme vafler, muffins og karbonadesmørsbrød. Kantinelunsjen er en viktig årsak til overvekt, ifølge ny dansk rapport.

Danskene spiser seg fete på kantinemat, viser en ny rapport. Og da snakker vi ikke om kantiner som utelukkende har egg, bacon og wienerbrød på menyen. Helsemyndighetene er bekymret siden det kom frem at to av tre ansatte inntar for mye fett gjennom en helt ordinær lunsj, skriver Jyllands-Posten.

Bra utvikling
Ifølge matkonsulent ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Toril Gulbrandsen, går utviklingen innenfor kantinebransjen i Norge riktig vei. Hun er prosjektleder i Grønne Kantiner, som jobber for å øke forbruket av frukt og grønt i norske bedrifter og skoler.

- Det har skjedd mye positivt i kantinebransjen de siste årene. Det er mange ledere som ønsker å skape en sunnere profil på mattilbudet. Mange kantineoperatører er seg sitt ansvar bevisst, og tilbudet av frukt og grønt har økt mye den senere tiden, sier hun til Mozon.

Gulbrandsen peker på at det har blitt mer attraktivt å jobbe i kantine, og hun mener at yrkesstoltheten blant aktørene spiller en vesentlig rolle.

Stort ansvar
- Kantinearbeid er en spennende og utfordrende jobb, og bransjen er i rask vekst og utvikling. Rundt 1 million personer i arbeidsliv og skole har mulighet til å kjøpe sitt kanskje viktigste måltid i kantinen hver dag. I løpet av et år blir det 200 millioner måltider til sammen og det er klart at det er ikke ett fett det som serveres. Vi har møtt kantineansatte som ikke har tenkt over hvilken betydning arbeidet deres har, og minnet om at det å ha ansvaret for dagens servering for de samme menneskene hver dag er en kjempe viktig jobb, sier Gulbrandsen..

Hun legger til at tilgjengelighet er alfa og omega når man skal sette sammen et måltid.

- Oppfordringen er å bruke mer mer frukt og grønt. Gjør det innbydende og lett tilgjengelig, så blir valget enkelt, sier Gulbrandsen.

Vi spiser mer frukt når vi er glade, viser en fersk undersøkelse.

Finn en sunn balanse
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes mener det viktigste er å finne en sunn balanse i kosten, og oppfordrer til å unngå ytterligheter begge veier.

- Det skal ikke bli så magert at det ikke metter og smaker godt, men det bør heller ikke dryppe av fett. Ha et litt kritisk blikk på stekt mat, og velg magre alternativer der du kan. Med relativt enkle grep kan du dessuten unngå unødvendig mye fett; fjern skinnet fra kyllingen og skrap majonesen av smørbrødet. Litt fett må man jo ha, men vær forsiktig med mengdene.

Hånes råder spesielt de som har en stillesittende jobb til å begrense fettinntaket. Hun understreker imidlertid at lunsjen er et viktig måltid, og at den bør være solid og næringsrik.

- Fisk, supper og pastaretter er fine alternativer. Gryteretter kan også lages med lavt fettinnhold. Stadig flere kantiner tilbyr et rikt utvalg av frukt og grønt, og dersom man savner et slikt tilbud er det ikke noe i veien for å komme med ønsker om det, sier hun.

Sverger du til den gode, gamle matpakka kan du lese her om hvordan du gjør den mer fristende.

 

Mozon.no, 30.03.2006