Feit av feil klær

Kler du skolejenta di i ballerinasko og korte skjørt? Det kan ende med overvekt.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søte og nette klær gjør ni-åringen til en liten prinsesse. Men det gjør henne også mer utsatt for å bli overvektig, ifølge en ny britisk undersøkelse.

I sine studier har forskerne sett på jenter i førskolealder, og har oppdaget at upraktisk tøy forhindrer dem i å delta i lek som involverer løp og hopp. Dette øker risikoen for at de blir overvektige, er konklusjonen til forskerne ved University of London.

Passive jenter
Forskerne har fulgt to grupper med britiske jenter mellom 9-11 år ved en skole i London og i en forstad til den britiske hovedstaden. Jentene ble observert fra 5. til 6. klasse.

Rollefordelingen på lekeplassen blant både by- og forstadsbarn er klar: Mens gutta er aktive fotballspillere, står jentene ofte passivt og ser på. Upraktisk bekledning som sko som faller av, hindrer dem i å involvere seg i lek og løp.

Noe unge jenter gjør mer av derimot, er å snuse. Les mer her

Mens jentene i 5. klasse beveger litt på seg, betrakter jentene i 6. klasse seg selv som mer feminine når de ikke beveger på seg, skriver den engelske avisen The Guardian. Jentene som deltar i fotball og annet ballspill blir imidlertid raskt stemplet som guttejenter av kameratene sine.

- Trist mote
Yngvar Andersen, eier og personlig trener ved treningssenteret Mykjemeir i Oslo, synes det er trist at jenter ikke får bruke kroppen sin på grunn av moten.

- Klær skal ikke begrense muligheten til å bevege seg. De skal passe til vær og føre og den aktiviteten som skal gjøres. Trener man for eksempel kickboksing, og bruker bukser som gjør at man ikke kan sparke, er det jo litt dumt. Da bør man heller bruke løse joggebukser, korte shorts eller tights, forklarer han til Mozon.no.

I studien foreslår forskerne at skoler bør gjøre en innsats for å få pikene til å røre mer på seg. Det inkluderer å oppfordre eller tvinge barn til å gå med tøy som er velegnet til aktiv lek, som for eksempel t-skjorter og joggesko.

Glem dyre joggesko

Klesregler på skolen
Forslaget støttes av flere eksperter.

- Barn skal ha på tøy som innbyr til fri lek og bevegelse. De skal kunne hoppe, danse, løpe og leke, sier den danske barnelegen Vibeke Manniche til Politiken.

Hun mener danske skoler bør innføre klesregler som sørger for at barn har på tøy de kan bevege seg i.

- Ofte handler det om uvitenhet og manglende erkjennelse over sammenhengen mellom barnas påkledning og inaktivitet. Foreldre tenker ikke over at det henger sammen, sier hun.

Andelen overvektige barn og unge i Norge øker og ligger på 10- 20 prosent, ifølge Helsenett. I Storbritannia er over en fjerdedel av skolebarn overvektige eller har fedme innen ungdomsskolen. Og ifølge myndighetene går bare 1 av 10 barn til skolen.

Gidder du ikke trene? Slik får latsabber mer energi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer